Dopiero niedawno po raz pierwszy spróbowałam sękacza i tak mi zasmakował, że postanowiłam samej spróbować go upiec. Jak na pierwszy raz wyszło nawet dobrze, a jak zacznie się je jeść to nie da się skończyć :) Z góry ostrzegam, że ciasto jest baaaardzo czasochłonne, ja międzyczasie robiłam uszka, na które przepis jest -> TU.
Składniki :
- 6 jajek
- 250 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania :
1. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 4 żółtka i dwa całe jajka (białka odstawiamy do ubicia).
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
A następnie dodajemy do naszej masy i wlewamy mleko.
3. Ubijamy białka i dodajemy stopniowo do masy, ciągle delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby masa nie opadła.
4. Spód tortownicy (moja ma średnicę 25cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i nastawiamy grzanie tylko z góry.
Wylewamy 3 łyżki masy i dokładnie ją rozsmarowujemy po spodzie. Wstawiamy do piekarnika na 5-8 min, ja trzymałam 6 min.
Po kilku minutach wyciągamy i ponownie wylewamy 3 łyżki ciasta. Wsadzamy na kolejne 6 minut i tak w kółko to wyczerpania całej masy.
5. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i czekamy aż wystygnie, a potem delektujemy się tym wspaniałym smakiem.
Smacznego! :)
sękacz (taki sklepowy) jest moim ciachem nr 1, Twój wygląda wspaniale, może odważę się go upiec, Wesołych Świąt ! :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, trzeba w życiu mieć odwagę do eksperymentowania! :D To też był mój pierwszy raz jak piekłam, więc na początku nie wiedziałam jak to się skończy ;D
UsuńPozdrawiam ;*
Bardzo dawno już nie jadłam. Może jak minie świąteczne obżarstwo, wypróbuję twój przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie wiedziałam jak się robi sękacz(a)?Myślałam, że jest to baardzo skomplikowane, ale wydaje mi się, że nie!Zrobię pierwszy raz sękacza z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńOjej, to super ;) Trzymam kciuki! Pochwal się potem! ;*
OdpowiedzUsuńMoże warto spróbować sękacza z Suwalszczyzny o oryginalnym smaku, wypiekanym w warunkach domowych? Zapraszam na stronkę sekacze.net . Prawdziwy domowy sękacz. Polecam.
OdpowiedzUsuń