Wspaniale jest wracać do przepisów z lat dziecięcych. Pamiętam te ciasto jak już w wieku 7-8 lat podawałam Mamie potrzebne składniki i przyglądałam się jej magicznym dłoniom, które zdziałały cuda i pozwalały rozkoszować się tym smakiem. A teraz.. Dodaje do przepisu swoje pomysły.
SKŁADNIKI:
Masa czekoladowa :
- 1 kostka masła lub margaryny (250g)
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 7 łyżek wody
Reszta składników :
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 100g łuskanych migdałów (ja swoje kupiłam w Lidlu : te)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Naszą przygodę z murzynkiem zaczynamy od rozpuszczenia margaryny, cukru, kakao i wody. To wszystko robimy w malutkim garnuszku i na lekkim ogniu.
Kiedy nasza masa będzie wrzała odczekajmy około minuty, po czym wyłączmy ogień i odstawmy do ostygnięcia.
Odlewamy około 3/4 szklanki aby wykorzystać masę kakaową jako polewę.
2. Po jakimś czasie zabieramy się za resztę. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy w misce.
3. Do drugiej miski wbijamy żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przestudzoną masę kakaową - miksujemy, dodajemy dżem i ponownie miksujemy.
Następnie do ciasta dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
4. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje - przelewamy ciasto do formy i pieczemy 40 minut.
5. Kiedy pozostanie nam około 15 minut do wyciągnięcia ciasta możemy zacząć prażyć migdały.
Zauważymy, że są już gotowe kiedy się zarumienią.
6. Wyciągamy nasze ciasto i lekko przestygnięte smarujemy polewą i posypujemy migdałami.
7. NO I GOTOWE, mmmm!
Jak podobają się wam zdjęcia robione moim nowym aparatem? :)
Ja jestem zachwycona!
super zdjęcia,bo super aparat i fotografka;)
OdpowiedzUsuńbuziaki
fotki super a ciacho jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńJezu jak zobaczyłam te migdały to się aż ześliniłam! Przepyszne ciastoooo!Piękne foty!
OdpowiedzUsuń