Etykiety

niedziela, 8 grudnia 2013

Murzynek z polewą czekoladową i prażonymi migdałami


Wspaniale jest wracać do przepisów z lat dziecięcych. Pamiętam te ciasto jak już w wieku 7-8 lat podawałam Mamie potrzebne składniki i przyglądałam się jej magicznym dłoniom, które zdziałały cuda i pozwalały rozkoszować się tym smakiem. A teraz.. Dodaje do przepisu swoje pomysły.

SKŁADNIKI:

Masa czekoladowa :
  • 1 kostka masła lub margaryny (250g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 7 łyżek wody
Reszta składników :
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • 100g łuskanych migdałów (ja swoje kupiłam w Lidlu : te)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Naszą przygodę z murzynkiem zaczynamy od rozpuszczenia margaryny, cukru, kakao i wody. To wszystko robimy w malutkim garnuszku i na lekkim ogniu.







Kiedy nasza masa będzie wrzała odczekajmy około minuty, po czym wyłączmy ogień i odstawmy do ostygnięcia. 
Odlewamy około 3/4 szklanki aby wykorzystać masę kakaową jako polewę.

2. Po jakimś czasie zabieramy się za resztę. Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy w misce.



3. Do drugiej miski wbijamy żółtka, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, przestudzoną masę kakaową - miksujemy, dodajemy dżem i ponownie miksujemy.
Następnie do ciasta dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.





4. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i gdy się nagrzeje - przelewamy ciasto do formy i pieczemy 40 minut.


5. Kiedy pozostanie nam około 15 minut do wyciągnięcia ciasta możemy zacząć prażyć migdały.
Zauważymy, że są już gotowe kiedy się zarumienią.



6. Wyciągamy nasze ciasto i lekko przestygnięte smarujemy polewą i posypujemy migdałami.



7. NO I GOTOWE, mmmm!




Jak podobają się wam zdjęcia robione moim nowym aparatem? :)
Ja jestem zachwycona! 

4 komentarze:

  1. super zdjęcia,bo super aparat i fotografka;)
    buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. fotki super a ciacho jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezu jak zobaczyłam te migdały to się aż ześliniłam! Przepyszne ciastoooo!Piękne foty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń