Etykiety

wtorek, 8 lipca 2014

Jagodowy deser z serkiem mascarpone i biszkoptami!


Dzisiejszy dzień planowałyśmy z Mamą zupełnie inaczej, przepis miałyśmy zrobić na powietrzu, przy blasku słońca, pijąc mrożoną kawę na leżaczku itp. itd. Ale niestety... Wyszło jak wyszło, zresztą zobaczycie na zdjęciach :D
Za to sam deser jest ge-nia-lny! Spontaniczny, BARDZO prosty i strasznie sycący. Dla mnie to takie owocowe tiramisu, idealne na lato. 

Składniki (2-3 porcje, zależy od szklanki) :
  • około 300g jagód
  • 150g okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki cukru
  • 150ml śmietany kremówki 30%
  • 250g serka mascarpone
  • szklanka kawy rozpuszczalnej, ostudzona (bez cukru!)
Sposób przygotowania : 

1. Jagody myjemy, zalewamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Tyle udało nam się zrobić na dworze.....



Bo potem.... się po prostu rozpadało...


I przeniosłyśmy się do domku.

2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem (nie zważając na warunki pogodowe), a następnie w innej misce miksujemy śmietankę kremówkę i dodajemy ją do serka, razem mieszamy łyżką.




3. I już najcięższe za nami, teraz wykładamy w szklance biszkopty, które wcześniej maczamy w wystudzonej kawie, na to zmiksowany serek ze śmietanką i jagody. I tak w kółko, pamiętajcie tylko, żeby zakończyć jagodami, wygląda to wtedy najpiękniej! ;-)
Deser wkładamy do lodówki na minimum 2h (wątpię, że ktoś wytrzyma dłużej :D) i jemy! Mniam!





Oczywiście nie obyło się bez sesji zdjęciowej w deszczu ;-D



Było przepyszne i zniknęło trochę szybciej niż powstało, ups...


SMACZNEGO!!!!

12 komentarzy:

  1. NIESMACZNE, ŹLE TRZYMASZ MIKSER, OWOCE PRZEJRZAŁE A ŚMIETANA ŻÓŁTA

    p.s. nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  2. wszamałabym! :( mix jagód i kawy mnie intryguje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje jak tiramisu, tyle, że z owocami ;) Ani za słodkie, ani za kwaśne - ideolo! Próbuj próbuj kochana ;*

      Usuń
  3. Ale fajna propozycja na szybki deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego tiramisu jeszcze nie jadłam :) Musiało być obłędne!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie rozumiem komu potrzebne to pokazywanie zdjeć siebie samej podkreslającej degustowanie deseru,jestes az tak zakochana w sobie czy w samej sztuce kulinarnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przepisu skorzystałam, dziękuję.

      Podoba mi się fotograficzna prezentacja a umieszczenie własnego zdjęcia z deserem uznaję za ciekawy pomysł. Komentarz Agaty K. mnie wzburzył, jest przykładem hejtu osoby o niskiej samoocenie. Nie warto się takim przejmować.

      Usuń
  7. @Agata K. popatrz pierwsze na swój ryj a potem komentuj. Dziewczyna ładna to się pokazuje, a z twoja twarzą ciężko...

    OdpowiedzUsuń