Etykiety

środa, 26 lutego 2014

Oponki

Jak wiecie, już jutro Tłusty Czwartek (dzień, który lubię bardziej niż swoje urodziny) dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na oponki (i zaraz również na Faworki), które co roku przygotowuje razem z rodzicami. 


Składniki (na tyle ile widzicie na zdjęciu - nie liczyłam :D) :
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 100 g cukru
  • 250 ml gęstej smietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka spirytusu rektyfikowanego
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 0,5 kg mąki pszennej
Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki wyżej wymienione dajemy do jednej miski i ugniatamy.



2. Ciasto podsypujemy mąką aby nie przyklejało się do blatu i rozwałkowujemy, grubość ciasta najlepiej do 0,5mm. Następnie szklanką wykrawamy kształt kółka, a kieliszkiem robimy kolejne kółeczko.




Mój tata wczuł się w klimat Zimowych Igrzysk Olimpijskich Soczi :D

3. Rozgrzewamy w garnku olej i wrzucamy do rozgrzanego plasterek ziemniaka, który wymieniamy kiedy będzie już bardzo spieczony. Jego funkcją jest ponoć (tak mówiła moja babcia) schładzanie oleju aby nie przypalić naszych oponek.


A następnie wrzucamy nasze oponki i smażymy, aż z obu stron nabiorą takiego koloru jak na drugim zdjęciu.
Pamiętajcie żeby wykładać je na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, ponieważ wchłania on nadmiar oleju.




Posypujemy je cukrem pudrem i gotowe!


A już za chwilę kolejny przepis na Tłusty Czwartek - Faworki !!!
Cierpliwości i smacznego ;*

1 komentarz:

  1. Fajny przepis, super zdjęcia - rewelacyjny wpis. Ja chętnie spróbuję, gratuluję i życzę sukcesów!!! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń