Etykiety

sobota, 13 kwietnia 2013

Omlet na pikantnie z mozzarellą

Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na śniadanie na słono. Mianowicie omlet z czereśniowymi papryczkami i serem mozzarella (dużo go u mnie na blogu, bo to mój faworyt zdecydowanie) . 



Kojarzy mi się z wyjazdami do Włoch, jak śpiąc z babcią i mamą, budziłyśmy się jednocześnie i miałyśmy ochotę na to samo - Babciny Omlet. Wiem, że nigdy nie zrobię tak dobrego jak ona (bo jej nie ma równych), ale postanowiłam refleksyjnie podejść do mojego śniadania i zrobić go po swojemu :)

Składniki :
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 plasterki sera mozzarella
  • papryczki czereśniowe lub chilli
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania :

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i 1 łyżkę wody.  Odstawiamy na bok.





2. Papryczki kroimy na drobną kostkę. 



3. Rozgrzewamy patelnie (nie za wielką), dodajemy pół łyżki masła i wrzucamy paprykę. 
Międzyczasie roztrzepujemy jajka z solą i wodą. 


Dodajemy drugą połowę masła, ściągamy patenie z ognia i wylewamy jajeczną masę. Zwiększamy gaz. 



4. Ponownie wkładamy omlet na ogień i ruszamy patelnią bardzo energicznie od siebie i do siebie aby masa się poruszała. Co jakiś czas odstawiamy na ogień. Smażenie omletu powinno trwać bardzo krótko, jest on wtedy puszysty, delikatny i wilgotny. 

5. Gdy omlet zacina się ścinać dodajemy ser i za pomocą łopatki składamy go na pół i przekładamy na talerz. Jeżeli omlet jest dobrze zrobiony - delikatny, to w tym momencie może się porwać (tak jak i mi), lecz nie należy się tym w ogóle przejmować, bo na smaku nie straci ;)

6. Doprawiamy według własnego uznania.

8 komentarzy:

  1. "Omlet zacina się ścinać" ? ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis ciekawy, muszę wypróbować :)
    aa i mamy te same talerze :D
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że też stawiasz na prostotę i klasykę (talerze) :)

      Usuń
  3. co to za platfus?? Jo robia i tak lepsze bo som róbe i syte i ze żółtym syrem, kiełbachom :P Szami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha fuuu, kiełbacha :D Kocham Cię Szami za ten komentarz haha :D

      Usuń
    2. Ha jo wiem a kiełbacha dobro :P Ty mie kochosz ?? Nic nowego :P

      Usuń
  4. Przepyszne!! Ale jesteś zdolna, mi taki omlet ładny w życiu nie wyjdzie:(

    OdpowiedzUsuń