W dzisiejszym przepisie króluje mango. Owoc ten ma bardzo specyficzny smak, jest jednym z moich ulubionych (oprócz tego uwielbiam melona, który również wzbudza smakiem kontrowersję). Bardzo orzeźwia i poprawia humor, a że za oknami powoli wiosna, postanowiłam dodatkowo wprowadzić ją do menu.
Składniki :
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- wiórki kokosowe, 5 łyżek do ciasta i kilka do posypania na wierzch
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 sztuki mango
- mascarpone (250g)
Sposób przygotowania :
1. Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera.
2. Masę, która powstała mieszamy z serkiem mascarpone i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
4. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mieszamy.
5. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
6. W osobnej miseczce łączymy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.
7. Dodajemy po trochę do masy białkowej i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła.
8. Na koniec dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy.
9. Ciasto wylewamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 min. Wyciągamy w momencie kiedy ciasto stanie się złocisto-brązowe.
10. Po wyjęciu czekamy aż ciasto wystygnie, wykładamy masę, wstawiamy do lodówki na około 20 min, posypujemy kokosem i ciasto gotowe ! :)
SMACZNEGO :)
świetny przepis! przyjemnie sie czyta,wszystko krok po kroku jak zawsze dobra robota!
OdpowiedzUsuńchciałabym móc jeść takie pyszności,ale niestety...kalorie kalorie kalooorie!!:<
OdpowiedzUsuńKochana! Raz na jakiś czas trzeba sprawić sobie trochę przyjemności! :) A po za tym, ciasto nie ma za wiele kalorii, bo większość to mango, owoc - witaminki! :)
Usuńco zrobiłaś z mango i mascarpone?
OdpowiedzUsuń"Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Masę, która powstała mieszamy z serkiem mascarpone i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. (..) Po wyjęciu czekamy aż ciasto wystygnie, wykładamy masę, wstawiamy do lodówki na około 20 min, posypujemy kokosem"
UsuńSłoneczne mango w sam raz na przywołanie wiosny :)
OdpowiedzUsuńRany, jakie cudo!!
OdpowiedzUsuńKocham mango! Widzę, ze stare morcinkowe gimnazjum gotuje;) zapraszam do mnie tu:
OdpowiedzUsuńeatitfit.blogspot.com i tu
Ibelieveinfood.blogspot.com
Oooo nie przypuszczałam, że łączy Nas wspólna pasja ;)
Usuń