Tak wiem, NARESZCIE NIC NA SŁODKO!
Dzisiaj mam dla Was tradycyjną przystawkę włoską, która powinna składać się tylko z pieczonego pieczywa, oliwy z oliwek, pomidorów i przypraw. Ja zrobiłam ją sobie bardziej po mojemu i dodałam włoski ser mozzarella, który uwielbiam!
Wymyślili ją.. rolnicy na plantacji oliwek! W tłoczniach spędzali oni wiele czasu wykonując monotonną pracę opiekali więc sobie chleb, polewali świeżą oliwą i posypywali solą.
2 lutego bruschetta ma w Spello nawet swoje święto! Jakoś się nie dziwie, jest przepyszna i taka prosta..
weheartit.com
Składniki :
- pieczywo (obojętnie jakie, ja wybrałam ziarniste bułeczki, bo akurat je miałam pod ręką)
- pomidorki
- mozzarella (jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej używać lub może zastąpić ją żółtym serem)
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania :
1. Kroimy pomidory na drobną kosteczkę.
2. Dodajemy bazylię, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
3. Kroimy ser i pieczywo.
4. Na pieczywie układamy ser i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Trzymamy do czasu aż ser się roztopi (ja czekałam 6 min).
5. Układamy pomidorki, jeśli brakuje nam jakiejś przyprawy to doprawiamy i smacznego!
ser psuje całą magię bruschetty, przecież chodzi o smak dobrej oliwy i pomidorów..
OdpowiedzUsuńMasz trochę racji, ale bruschetta to była moja kolacja, więc dodałam sera m.in. dla sytości. Swoją drogą mozzarella to ser włoski, który według mnie wpisuje się w te klimaty :)
UsuńJeśli koniecznie musi być ser, to zdecydowałabym się na parmezan, bo ma trochę ostrzejszy i wyraźniejszy smak, dobrze przełamuje słodycz pomidorów. Mozzarella moim zdaniem jest zbyt mdła, potrzebuje mocnego towarzystwa:). No ale, każdy lubi co innego :)
UsuńZgadzam się całkowicie :) Z parmezanem również jadłam, ale w lodówce na obecną chwilę miałam mozzarellę, także.. :) Mocno przyprawiłam pomidory i bruschetta smakowała bardzo dobrze :)
UsuńKanapeczki wyglądają bardzo apetycznie! Omnonomom!
OdpowiedzUsuńnie ma sprawy, korzystaj z kodu;)
OdpowiedzUsuń