Etykiety

środa, 3 kwietnia 2013

Bruschetta


Tak wiem, NARESZCIE NIC NA SŁODKO! 
Dzisiaj mam dla Was tradycyjną przystawkę włoską, która powinna składać się tylko z pieczonego pieczywa, oliwy z oliwek, pomidorów i przypraw. Ja zrobiłam ją sobie bardziej po mojemu i dodałam włoski ser mozzarella, który uwielbiam! 


Wymyślili ją.. rolnicy na plantacji oliwek! W tłoczniach spędzali oni wiele czasu wykonując monotonną pracę  opiekali więc sobie chleb, polewali świeżą oliwą i posypywali solą.
2 lutego bruschetta ma w Spello nawet swoje święto! Jakoś się nie dziwie, jest przepyszna i taka prosta..

weheartit.com

Składniki :
  • pieczywo (obojętnie jakie, ja wybrałam ziarniste bułeczki, bo akurat je miałam pod ręką)
  • pomidorki
  • mozzarella (jeśli ktoś nie lubi, nie musi jej używać lub może zastąpić ją żółtym serem)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania : 

1. Kroimy pomidory na drobną kosteczkę. 


2. Dodajemy bazylię, sól, pieprz i oliwę z oliwek.



3. Kroimy ser i pieczywo.



4. Na pieczywie układamy ser i wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Trzymamy do czasu aż ser się roztopi (ja czekałam 6 min).


5. Układamy pomidorki, jeśli brakuje nam jakiejś przyprawy to doprawiamy i smacznego! 

6 komentarzy:

  1. ser psuje całą magię bruschetty, przecież chodzi o smak dobrej oliwy i pomidorów..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz trochę racji, ale bruschetta to była moja kolacja, więc dodałam sera m.in. dla sytości. Swoją drogą mozzarella to ser włoski, który według mnie wpisuje się w te klimaty :)

      Usuń
    2. Jeśli koniecznie musi być ser, to zdecydowałabym się na parmezan, bo ma trochę ostrzejszy i wyraźniejszy smak, dobrze przełamuje słodycz pomidorów. Mozzarella moim zdaniem jest zbyt mdła, potrzebuje mocnego towarzystwa:). No ale, każdy lubi co innego :)

      Usuń
    3. Zgadzam się całkowicie :) Z parmezanem również jadłam, ale w lodówce na obecną chwilę miałam mozzarellę, także.. :) Mocno przyprawiłam pomidory i bruschetta smakowała bardzo dobrze :)

      Usuń
  2. Kanapeczki wyglądają bardzo apetycznie! Omnonomom!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ma sprawy, korzystaj z kodu;)

    OdpowiedzUsuń