Etykiety

środa, 10 kwietnia 2013

Ciasto mango


W dzisiejszym przepisie króluje mango. Owoc ten ma bardzo specyficzny smak, jest jednym z moich ulubionych (oprócz tego uwielbiam melona, który również wzbudza smakiem kontrowersję). Bardzo orzeźwia i poprawia humor, a że za oknami powoli wiosna, postanowiłam dodatkowo wprowadzić ją do menu.

Składniki : 
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • wiórki kokosowe, 5 łyżek do ciasta i kilka do posypania na wierzch
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 sztuki mango
  • mascarpone (250g)




Sposób przygotowania : 

1. Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera.



2. Masę, która powstała mieszamy z serkiem mascarpone i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.



3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. 




 4. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mieszamy.

5. Następnie dodajemy po jednym żółtku.


6. W osobnej miseczce łączymy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.



7. Dodajemy po trochę do masy białkowej i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła.


8. Na koniec dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy.


9. Ciasto wylewamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 min. Wyciągamy w momencie kiedy ciasto stanie się złocisto-brązowe.

10. Po wyjęciu czekamy aż ciasto wystygnie, wykładamy masę, wstawiamy do lodówki na około 20 min, posypujemy kokosem i ciasto gotowe ! :)


SMACZNEGO :)






9 komentarzy:

  1. świetny przepis! przyjemnie sie czyta,wszystko krok po kroku jak zawsze dobra robota!

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałabym móc jeść takie pyszności,ale niestety...kalorie kalorie kalooorie!!:<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana! Raz na jakiś czas trzeba sprawić sobie trochę przyjemności! :) A po za tym, ciasto nie ma za wiele kalorii, bo większość to mango, owoc - witaminki! :)

      Usuń
  3. co zrobiłaś z mango i mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera. Masę, która powstała mieszamy z serkiem mascarpone i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło. (..) Po wyjęciu czekamy aż ciasto wystygnie, wykładamy masę, wstawiamy do lodówki na około 20 min, posypujemy kokosem"

      Usuń
  4. Słoneczne mango w sam raz na przywołanie wiosny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham mango! Widzę, ze stare morcinkowe gimnazjum gotuje;) zapraszam do mnie tu:
    eatitfit.blogspot.com i tu
    Ibelieveinfood.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo nie przypuszczałam, że łączy Nas wspólna pasja ;)

      Usuń