Etykiety

piątek, 29 listopada 2013

Pomidorowe gniazdo, czyli kurczak z dodatkiem pomidora i jajka.

Dzisiaj podzielę się z Wami moimi przepisem na kurczaka, który jest świetnym pomysłem na syty obiad.
Zdaje sobie sprawę, że zdjęcia nie są wyjątkowo dobrej jakości, lecz niestety codziennie wracam o takich godzinach, że przepisy robię gdy za oknem jest już ciemno. Także musicie mi to wybaczyć ;)
Pomidorowe gniazdo, to przepis na kurczaka w towarzystwie cebulki i pomidora, a to wszystko zalane jest jajkiem i podpieczone w piekarniku.


SKŁADNIKI (na jedną porcję):
  • pierś z kurczaka
  • WINIARY Pomysł na... Soczystą pierś z kurczaka z papryką
  • 2 małe pomidorki (170g)
  • jedna mała cebulka
  • 1 jajko
Jako, że staram się jeść zdrowo, ćwiczyć i liczę kcal, więc informuję, że danie ma około: 
328 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Naszą pierś z kurczaka tłuczemy, a następnie nacieramy przyprawami, ewentualnie możecie sobie tak jak ja ułatwić sprawę i użyć Pomysłu na... od Winiary :)



Smażymy naszą pierś na patelni, a międzyczasie zajmiemy się pomidorkami.

2. Pomidory obieramy ze skórki (wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem - po chwili skórka sama odchodzi) i kroimy na kosteczkę. 



Cebulkę kroimy na piórka.


Nagrzewamy patelnię, dodajemy trochę oleju i podsmażamy cebulę, a potem dodajemy do niej pomidorki i smażymy do momentu aż składniki połączą się w jednolitą masę.


3. Gdy nasza pierś się usmaży, a pomidorki połączą z cebulą wykładamy je na naczynie żaroodporne.
Jako pierwszą dajemy pierś, wylewamy na nią masę i robimy z niej malutką dziurę wielkości żółtka na jajko.






Rozbijamy jajko i UWAGA - wylewamy w taki sposób, aby żółtko pozostało w otworze zrobionym przez nas, białko może rozlać się po całej piersi.


4. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni (najlepiej termoobieg) i wsadzamy nasze gniazdo. Pieczemy tak długo, dopóki żółtko się nie zetnie - u mnie trwało to około 20 minut. 

5. Kiedy wszystko jest już gotowe - możemy jeść! SMACZNEGO :)


A już niedługo zacznie być u mnie świątecznie! Czujecie już atmosferę świąt?
Ja nie potrafię się doczekać! Uwielbiam grudzień - święta, moje urodziny i sylwester! :)
No i przede wszystkim ŚNIEG, który uwielbiam!!!
:)


1 komentarz:

  1. Normalnie mnie zatkało jak zobaczyłam to danie. Gapię się i gapię ... to jest cudowne!!Na mur by smakowało mojemu Fede!Wow!Super pomysł ...

    OdpowiedzUsuń