Etykiety

sobota, 18 maja 2013

Ciasto rabarbarowe

Wiosna i lato to moje ulubione pory roku jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie. Wszędzie pełno warzyw i owoców. Najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem właśnie rabarbar. Kiedy przeskakiwaliśmy przez płot do małego ogrodu między naszą kamiennicą a kamiennicą sąsiadów żeby go zdobyć, braliśmy cukier do plastikowej miseczki i siedzieliśmy na ganku wtapiając w cukier rabarbar i jedząc nawet po kilkanaście na dzień, mm..


Składniki :

KRUSZONKA (spód ciasta) : 
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
PIANKA (biała kołderka) :
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
no i oczywiście rabarbar!

Sposób przygotowania :

1. Margarynę, cukier, żółtka, cukier wanilinowy dodajemy do miski.





Nożem to wszystko ze sobą mieszamy, krojąc margarnę i łącząc ją z resztą.




2. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ugniatamy nożem.



3. Wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy je ręcznie, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.



 A następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy je na blaszce, wypełniamy rabarbarem.



Wsadzamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy około 30-35 min.

4. Kiedy ciasto z rabarbarem już się ładnie zapiecze zabieramy się za "białą kołderkę".
Ubijamy 3 białka z 3/4 szklanki cukru.



I pokrywamy całą górę ciasta.


5. Wsadzamy na około 15 min do piekarnika i ciasto gotowe! 
Najlepiej smakuje kiedy już wystygnie.





SMACZNEGO!


Zastanawiałam się ostatnio czy nie wprowadzić na bloga trochę więcej informacji o mnie i o moim życiu.. Co myślicie? :)

4 komentarze:

  1. Dla mnie również rabarbar to smak dzieciństwa:) Ciasto wygląda ekstra:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm ;] moje dzieciństwo tyż ;)
    Szami ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. omnonomomonomomnom rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  4. MNIAM!! Uwielbiam polskie wypieki, zazdroszczę Ci nadal umiejętności kucharskich:)

    OdpowiedzUsuń