Wiosna i lato to moje ulubione pory roku jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie. Wszędzie pełno warzyw i owoców. Najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem właśnie rabarbar. Kiedy przeskakiwaliśmy przez płot do małego ogrodu między naszą kamiennicą a kamiennicą sąsiadów żeby go zdobyć, braliśmy cukier do plastikowej miseczki i siedzieliśmy na ganku wtapiając w cukier rabarbar i jedząc nawet po kilkanaście na dzień, mm..
Składniki :
KRUSZONKA (spód ciasta) :
- kostka margaryny
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
PIANKA (biała kołderka) :
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru
no i oczywiście rabarbar!
Sposób przygotowania :
1. Margarynę, cukier, żółtka, cukier wanilinowy dodajemy do miski.
Nożem to wszystko ze sobą mieszamy, krojąc margarnę i łącząc ją z resztą.
2. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ugniatamy nożem.
3. Wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy je ręcznie, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.
A następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy je na blaszce, wypełniamy rabarbarem.
Wsadzamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy około 30-35 min.
4. Kiedy ciasto z rabarbarem już się ładnie zapiecze zabieramy się za "białą kołderkę".
Ubijamy 3 białka z 3/4 szklanki cukru.
I pokrywamy całą górę ciasta.
5. Wsadzamy na około 15 min do piekarnika i ciasto gotowe!
Najlepiej smakuje kiedy już wystygnie.
SMACZNEGO!
Zastanawiałam się ostatnio czy nie wprowadzić na bloga trochę więcej informacji o mnie i o moim życiu.. Co myślicie? :)
Dla mnie również rabarbar to smak dzieciństwa:) Ciasto wygląda ekstra:)
OdpowiedzUsuńmmmmmm ;] moje dzieciństwo tyż ;)
OdpowiedzUsuńSzami ;]
omnonomomonomomnom rabarbar :D
OdpowiedzUsuńMNIAM!! Uwielbiam polskie wypieki, zazdroszczę Ci nadal umiejętności kucharskich:)
OdpowiedzUsuń