Etykiety

piątek, 10 maja 2013

Pizza ze szpinakiem, łososiem i kurczakiem

Po dosyć długiej przerwie przedstawiam mój pierwszy pomysł na obiad. Jest nim "La pizza metà e metà", co oznacza "Pizza pół na pół". Czemu akurat tak? Dlatego, że jest to pizza, która w połowie jest z łososiem a w połowie z kurczakiem, bo tak się czasem w domu zdarza, że może nie wszyscy przepadają za rybkami.
Pewnie wielu z Was skrzywi się także na wyraz "szpinak", natomiast ja (której szpinak kojarzył się tylko z obiadkami "na siłę" w przedszkolu) pokochałam szpinak w tej wersji.


Składniki :

Ciasto drożdżowe :
  • 1/4 opakowania drożdży
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • ok. 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Dodatki na pizze :

  • 1 opakowanie szpinaku 
  • kawałek łososia
  • kawałek piersi z kurczaka
  • ser mozzarella potarty
  • czosnek (5 ząbków)
Sposób przygotowania :


1. W misce przygotowujemy zaczyn z drożdży. Wsypujemy trochę mąki, 1/4 drożdży wkruszamy, dodajemy szczyptę soli i cukru, oliwę z oliwek i zagniatamy. Odstawiamy na około 10-15 min. Pamiętajcie aby przykryć miskę ściereczką. 







2. W trakcie rośnięcia ciasta możemy zająć się dodatkami. Na początku szpinak. 


Wkładamy go do sitka, zagotowujemy wodę i wrzątkiem polewamy aby go wyparzyć.



Następnie kroimy go na średniej wielkości kawałki.


Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek i wrzucamy szpinak.



Kroimy lub wyciskamy w specjalnej maszynce czosnek i dodajemy do szpinaku (około 5 ząbków)



3. W czasie gdy szpinak i czosnek się ze sobą łączą - my wracamy do ciasta. Dodajemy resztę mąki i wodę, ponownie wygniatamy, zakrywamy szmatką i zostawiamy na kolejne 10-15 min.


4. Teraz przechodzimy do rybki i mięsa. Łososia obmywamy, odkrajamy skórę i kroimy na kosteczkę.



Pierś kurczaka kroimy na drobną kostkę i podsmażamy chwilę w przyprawach.


5. Gdy ciasto już nam urośnie, zaczynamy je wałkować tak, aby było cienkie.




6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a jeśli nie mamy to smarujemy ją masłem. Wkładamy ciasto i dodajemy dodatki tak jak na poniższych slajdach :


7. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy pizzę przez około 12-13 minut.


Pizza gotowa! :)


z łososiem!


i z kurczakiem również!


A teraz trochę informacji dotyczących bloga, jak pewnie zauważyliście - dużo się pozmieniało i zmieniać nadal będzie, trzymajcie kciuki, żeby wszystko poszło tak jak ma! 


6 komentarzy:

  1. Nima fartucha nima lajka
    A ten łośoś to sie przismaży czy bardziej taki surowy bydzie?? Bo widza że kurczaka wcześniej podsmażyłaś :P
    Szami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szami głuptasie :D Oczywiście, że łosoś będzie upieczony, to nie sushi :D A kurczaka chciałam wcześniej podpiec m.in. dlatego, żeby nabrał ciekawszego smaku przez przyprawy.

      Usuń
    2. A właśnie zapomniłem Ci pedzieć, topy w biedzie są włoskie o smaku spaghetti bolognese i spaghetti carbonara <----- te są lepsze ;)
      Szami

      Usuń
    3. Czipsy? Takie to niezdrowe :D

      Usuń
  2. GRATULACJE!! Niejeden Włoch nie potrafi zrobić dobrego ciasta na pizzę! Wow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh dziękuje bardzo :) Przepis na ciasto od babci, która mieszkała we Włoszech heh :)

      Usuń