Postanowiłam wczoraj przetestować przepis na czekoladowe ciasto od mojego ciotecznego brata i jego dziewczyny. Pomagało mi dwóch marudnych degustatorów, którzy doprowadzali mnie czasem do białej gorączki. Chociaż teraz po fakcie myślę, że muszę być im wdzięczna, bo jeden uratował moje masło a drugi robił zdjęcia.
Ciasto jest proste a w smaku bardzo czekoladowe, najlepiej smakuje z dodatkiem bitej śmietany i BANANÓW!
Składniki :
- 6 jajek
- pół kostki masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 300g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania :
1. Do garnka wrzucamy kostkę masła, pozwalamy się jej rozpuścić i dodajemy 300g czekolady. Ciągle mieszając czekamy aż wszystko będzie miało dobrą konsystencję.
2. Oddzielamy białko od żółtka (wszystkie 6 jaj).
3. Białka ubijamy na sztywno.
4. Żółtka ucieramy z cukrem.
5. Dodajemy do puszystej masy z cukru i żółtek - mąkę. Ciasto będzie bardzo klejące i gęste, nie wystraszcie się.
6. Naszą rozpuszczoną czekoladę i ubite białko powoli dodajemy do miski z żółtkiem.
Mieszamy drewnianą łyżką, nie mikserem.
7. Ciasto gotowe! Wylewamy do formy.
TEMP. : 180 stopni
CZAS : około 30 minut
Ozdobić można według własnego pomysłu, można zrobić polewę z kolejnej czekolady, natomiast nie polecam, bo wystarczająco dużo czekolady jest w cieście. Najlepiej połączyć z owocami i bitą śmietaną.
Smacznego!
Fajnie, że dodałaś zdjęcia 'krok po kroku'. Ja nie jestem miłośniczką pichcenia, ale zdjęcie główne zmotywowało mnie do roboty !! Myślę, że w święta dodasz również coś ciekawego ;))
OdpowiedzUsuńPostaram się dodać coś ciekawego na święta, zarówno na słono jak i na słodko ;)
Usuńna przyszłość: czekoladę i masło najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, konsystencja będzie lepsza no i na pewno nic się nie przypali:).
OdpowiedzUsuńWiem, wiem, znam ten sposób ale jakoś wczoraj zupełnie wyleciał mi z głowy :(
UsuńKoktajl wypróbowałam, był pyszny, teraz kolej na ciasto :) uwielbiam Twoje proste a jakże efektowne przepisy :) czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuń