Etykiety

niedziela, 5 stycznia 2014

Ziemniaczana zapiekanka

Dzisiaj podzielę się z Wami pierwszym przepisem w tym roku, zapiekanką idealną na obiad. Jest łatwa w wykonaniu, a czas przygotowania to około 15 min + 1h oczekiwania na efekt końcowy.


Dla osób, które nie wyobrażają sobie bezmięsnego dania mogą użyć tego jako dodatek do kurczaka czy innego mięsa, wspaniale się komponują.

 Składniki (3 porcje) :

700g ziemniaków
300ml śmietany 30% kremówki
200g sera (można użyć parmezanu lub mozzarelli, ja żeby było ekonomiczniej użyłam resztki serów, które miałam w lodówce - wędzony, salami, gouda)
2 ząbki czosnku
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
5 łyżek musztardy
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

Sposób przygotowania :

1. Obrane ziemniaki kroimy na talarki o grubości około 0,5mm.


W misce przygotowujemy zalewę, którą polejemy nasze ziemniaki : dodajemy śmietanę, czosnek, musztardę i przyprawy.



Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (nie zapominajcie o bokach!). Następnie wykładamy naszymi talarkami i zalewamy.



2. Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około godzinę. Do momentu, aż będą one lekko przypieczone. Pamiętajcie, żeby je czasem przemieszać.


Posypujemy je serem i kiedy się rozpuści - podajemy.


SMACZNEGO ! 



Czy jest wśród Was ktoś, kto byłby w stanie zaprojektować logo dla mojego bloga? 
Jeżeli tak - proszę o kontakt na malaniedojrzala@op.pl lub bezpośrednio na Fanpage (LINK).
Będę bardzo wdzięczna!

3 komentarze:

  1. Ale mi na noc smaku narobiłaś! :) Jaki ciekawy talerz

    OdpowiedzUsuń
  2. Fede kocha dania ziemniaczane! Zrobię jutro!! Super.

    OdpowiedzUsuń