Etykiety

wtorek, 8 października 2013

Pijak

Z okazji urodzin dziadka w piątek upiekłyśmy z Mamą dla Niego przepyszne ciasto, według mnie idealnie nadawało się na rodzinną imprezę. Rodzince chyba smakowało, bo talerzyki były puste ;)


SKŁADNIKI :

Biszkopt : 
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo - kokosowe :
  • 6 białek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki suchego maku
  • pół szklanki wiórek kokosowych
Masa :
  • 0,5l mleka
  • 3 żółtka
  • budyń czekoladowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kostka masła lub margaryny - 250g
Dodatkowo :
  • szklanka jakiegoś alkoholu np. wódka,  wino, whisky
  • paczka biszkoptów
  • dżem o smaku jeżynowym (można również inny smak, ale koniecznie kwaskowaty)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Biszkopt :

1. Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier.
Ciągle ubijając wrzucamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy olej i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. 






Wlewamy nasze ciasto do blaszki (najlepiej 24x30 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.

Ciasto makowo-kokosowe :

2. Oddzielamy białka od żółtka (3 żółtka zostawiamy do masy). Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, mak i wiórki kokosowe. 





Wsadzamy do nagrzanego już wcześniej piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.

Masa:

3. Do 250 ml mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, budyń i żółtka. Miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy.




Do zagotowanego mleka wlewamy naszą zmiksowaną masę. CIĄGLE MIESZAMY, bo bardzo łatwo może się przypalić.



4. Miękkie masło ucieramy z cukrem.


Dodajemy po łyżce wystudzoną masę.
5. Na spód blachy dajemy biszkopt, smarujemy go dżemem. Następnie nakładamy nasze makowo - kokosowe ciasto i na sam koniec smarujemy masą.




6. Nasze biszkopty nasączamy w szklance jakiegoś alkoholu (ja moczyłam je w wódce).


Ciasto polewamy polewą z gorzkiej czekolady i posypujemy kokosowymi wiórkami.



No i gotowe, najlepiej dać je na całą noc do lodówki.


Zapraszam na mojego Facebook'owego FANPAGE oraz INSTAGRAMA.

1 komentarz:

  1. :)SUPER wygląda i smakuje, znam to ciasto, w życiu bym go nie zrobiła dobrze sama, Tobie gratuluję i życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń