Z okazji urodzin dziadka w piątek upiekłyśmy z Mamą dla Niego przepyszne ciasto, według mnie idealnie nadawało się na rodzinną imprezę. Rodzince chyba smakowało, bo talerzyki były puste ;)
SKŁADNIKI :
Biszkopt :
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto makowo - kokosowe :
- 6 białek
- pół szklanki cukru
- pół szklanki suchego maku
- pół szklanki wiórek kokosowych
Masa :
- 0,5l mleka
- 3 żółtka
- budyń czekoladowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- kostka masła lub margaryny - 250g
Dodatkowo :
- szklanka jakiegoś alkoholu np. wódka, wino, whisky
- paczka biszkoptów
- dżem o smaku jeżynowym (można również inny smak, ale koniecznie kwaskowaty)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Biszkopt :
1. Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier.
Ciągle ubijając wrzucamy po jednym żółtku. Następnie dodajemy olej i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy nasze ciasto do blaszki (najlepiej 24x30 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.
Ciasto makowo-kokosowe :
2. Oddzielamy białka od żółtka (3 żółtka zostawiamy do masy). Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, mak i wiórki kokosowe.
Wsadzamy do nagrzanego już wcześniej piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Masa:
3. Do 250 ml mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną, budyń i żółtka. Miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy.
Do zagotowanego mleka wlewamy naszą zmiksowaną masę. CIĄGLE MIESZAMY, bo bardzo łatwo może się przypalić.
Dodajemy po łyżce wystudzoną masę.
5. Na spód blachy dajemy biszkopt, smarujemy go dżemem. Następnie nakładamy nasze makowo - kokosowe ciasto i na sam koniec smarujemy masą.
6. Nasze biszkopty nasączamy w szklance jakiegoś alkoholu (ja moczyłam je w wódce).
No i gotowe, najlepiej dać je na całą noc do lodówki.
5. Na spód blachy dajemy biszkopt, smarujemy go dżemem. Następnie nakładamy nasze makowo - kokosowe ciasto i na sam koniec smarujemy masą.
6. Nasze biszkopty nasączamy w szklance jakiegoś alkoholu (ja moczyłam je w wódce).
Ciasto polewamy polewą z gorzkiej czekolady i posypujemy kokosowymi wiórkami.
Zapraszam na mojego Facebook'owego FANPAGE oraz INSTAGRAMA.
:)SUPER wygląda i smakuje, znam to ciasto, w życiu bym go nie zrobiła dobrze sama, Tobie gratuluję i życzę smacznego:)
OdpowiedzUsuń