Etykiety

czwartek, 8 sierpnia 2013

Piersi z kurczaka w papirusie, ryż podsmażany na czosnku i zdrowa fasolka szparagowa.


Przedstawiam Wam mój pierwszy pomysł na obiad. Łatwy w przygotowaniu, a na dodatek zdrowy i pożywny. Fasolka szparagowa (jedno z moich ulubionych warzyw) jest nisko kaloryczna, zawiera wiele witamin i dużo błonnika, dlatego postanowiłam, że to właśnie ona będzie dodatkiem do ryżu i kurczaka.

Chciałam się też podzielić z Wami moją opinią na temat produktu Winiary Pomysł na... Soczystą pierś kurczaka z papryką, do której dołączony jest (cudownyyy!) papirus pełen przypraw. Jest to produkt, który w mojej kuchni jest zawsze i bardzo często go używam.

Składniki (przepis na 2 porcje) :
  • 1 torebka ryżu długoziarnistego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 garści fasolki szparagowej
  • Winiary Pomysł na... Soczystą pierś kurczaka z papryką
  • 4 ząbki czosnku
  • masełko czosnkowe (można zastąpić margaryną, olejem, oliwą z oliwek)
  • sól
  • cukier
Sposób przygotowania : 

1. Piersi obmywamy pod strumieniem wody, wsadzamy do jednorazowego woreczka, aby podczas trzaskania pierś nie przyklejała się do tłuczka, a także aby się nie rozpadła. Kiedy już uzyskamy kawałki o grubości około 1,5-2 cm wykładamy pierś na jednej stronie pergaminu, a drugą stroną przykrywamy.




2. W międzyczasie wrzucamy do gotowania torebkę ryżu i dodajemy do gotującej się wody szczyptę lub dwie soli .
Gdy ryż gotuje się już 5 min na rozgrzaną patelnie wykładamy kurczaka i pieczemy go na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.

3. Kiedy mięso się smaży, ryż gotuje, my musimy zrobić jeszcze jedną rzecz : ugotować fasolkę szparagową.
Przed gotowaniem ucinamy jej końce i myjemy ją w zimnej wodzie. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Gdy fasolka zacznie się gotować trzymamy ją na ogniu prze około 5-15 min, w zależności od tego czy jest młoda czy starsza. Możemy kontrolować jej stan wyciągając co jakiś czas jeden strąk i próbować czy jest już wystarczająco miękki.



Całe szczęście, że robiąc ten obiad byłam sama w domu, bo w kuchni dużo się działo i panował totalny chaos!

4. Ugotowany ryż odcedzamy i polewamy zimną wodą, rozrywamy torebkę i podsmażamy na patelni, do której dodajemy masło czosnkowe i 4 ząbki pokrojonego lub wyciśniętego czosnku. Przysmażamy około 3-4 minuty.


Przepyszny polski czosnek, prosto z dziadkowego ogródka!
  

5. I gotowe! Może i przepis wygląda na skomplikowany, ale w praktyce wcale taki nie jest, jego przygotowanie zajęło mi zaledwie 30 minut (a zjedzenie go dużo mniej :( ).




Pychotka!

ZAPRASZAM NA MOJEGO FANPAGE (u góry po prawej stronie)!


3 komentarze:

  1. też dzis robilam teg papirusa ale nie podszedł mi smak. wole ten ziołowy :)

    może masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No moimi faworytami jest właśnie paprykowy i ziołowy :) Ale czosnkowy jakoś mi nie smakuje i kurczak nieładnie wygląda po nim ;>

      Z chęcią biorę udział w Twoim kulinarnym rozdaniu ;)
      Pozdrawiam ;*

      Usuń