Przedstawiam Wam mój pierwszy pomysł na obiad. Łatwy w przygotowaniu, a na dodatek zdrowy i pożywny. Fasolka szparagowa (jedno z moich ulubionych warzyw) jest nisko kaloryczna, zawiera wiele witamin i dużo błonnika, dlatego postanowiłam, że to właśnie ona będzie dodatkiem do ryżu i kurczaka.
Chciałam się też podzielić z Wami moją opinią na temat produktu Winiary Pomysł na... Soczystą pierś kurczaka z papryką, do której dołączony jest (cudownyyy!) papirus pełen przypraw. Jest to produkt, który w mojej kuchni jest zawsze i bardzo często go używam.
Składniki (przepis na 2 porcje) :
- 1 torebka ryżu długoziarnistego
- 2 piersi z kurczaka
- 4 garści fasolki szparagowej
- Winiary Pomysł na... Soczystą pierś kurczaka z papryką
- 4 ząbki czosnku
- masełko czosnkowe (można zastąpić margaryną, olejem, oliwą z oliwek)
- sól
- cukier
Sposób przygotowania :
1. Piersi obmywamy pod strumieniem wody, wsadzamy do jednorazowego woreczka, aby podczas trzaskania pierś nie przyklejała się do tłuczka, a także aby się nie rozpadła. Kiedy już uzyskamy kawałki o grubości około 1,5-2 cm wykładamy pierś na jednej stronie pergaminu, a drugą stroną przykrywamy.
2. W międzyczasie wrzucamy do gotowania torebkę ryżu i dodajemy do gotującej się wody szczyptę lub dwie soli .
Gdy ryż gotuje się już 5 min na rozgrzaną patelnie wykładamy kurczaka i pieczemy go na średnim ogniu bez dodatku tłuszczu.
3. Kiedy mięso się smaży, ryż gotuje, my musimy zrobić jeszcze jedną rzecz : ugotować fasolkę szparagową.
Przed gotowaniem ucinamy jej końce i myjemy ją w zimnej wodzie. Dodajemy 1 łyżeczkę soli i szczyptę cukru. Gdy fasolka zacznie się gotować trzymamy ją na ogniu prze około 5-15 min, w zależności od tego czy jest młoda czy starsza. Możemy kontrolować jej stan wyciągając co jakiś czas jeden strąk i próbować czy jest już wystarczająco miękki.
Całe szczęście, że robiąc ten obiad byłam sama w domu, bo w kuchni dużo się działo i panował totalny chaos!
4. Ugotowany ryż odcedzamy i polewamy zimną wodą, rozrywamy torebkę i podsmażamy na patelni, do której dodajemy masło czosnkowe i 4 ząbki pokrojonego lub wyciśniętego czosnku. Przysmażamy około 3-4 minuty.
Przepyszny polski czosnek, prosto z dziadkowego ogródka!
5. I gotowe! Może i przepis wygląda na skomplikowany, ale w praktyce wcale taki nie jest, jego przygotowanie zajęło mi zaledwie 30 minut (a zjedzenie go dużo mniej :( ).
Pychotka!
ZAPRASZAM NA MOJEGO FANPAGE (u góry po prawej stronie)!
WOW!Pięknie i smacznie!
OdpowiedzUsuńteż dzis robilam teg papirusa ale nie podszedł mi smak. wole ten ziołowy :)
OdpowiedzUsuńmoże masz ochotę na moje kulinarne rozdanie?:)
No moimi faworytami jest właśnie paprykowy i ziołowy :) Ale czosnkowy jakoś mi nie smakuje i kurczak nieładnie wygląda po nim ;>
UsuńZ chęcią biorę udział w Twoim kulinarnym rozdaniu ;)
Pozdrawiam ;*