Etykiety

sobota, 3 sierpnia 2013

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta.

Polskie upały ostatnimi czasy przypominają upały z ciepłych krajów, czego pewnie nikt z Nas się nie spodziewał. Moim ulubionym sposobem na spędzenie ciepłego dnia jest : działka, basen i... arbuz! 
Arbuz jako owoc ma same zalety :
  • w 92% składa się z wody! 
  • 100g to tylko..... 10 kcal!
  • zawiera wiele cennych witamin i błonnik
  • idealny owoc dla osób z nadciśnieniem, ponieważ je obniża
  • polepsza przemianę materii

Jak najlepiej ocenić czy arbuz jest gotowy do zjedzenia?
Należy postukać w owoc. Głuchy dźwięk informuje, że arbuz nie jest jeszcze wystarczająco dojrzały.

Ostatnio spotkałam się z dosyć kontrowersyjnym połączeniem, mianowicie połączenie arbuza z serem feta. Przepis wywodzi się z Grecji.

Składniki :

  • około 500g arbuza
  • 50 g sera feta
  • 15 listków melisy lub mięty
  • pół limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania :

1. Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na kostkę.


2. Ser feta również kroimy w kostkę i dodajemy do arbuza.


3. Myjemy limonkę i przekrawamy ją na pół, sok z połowy owocu mieszamy z oliwą z oliwek i polewamy nią arbuz i ser.



4. Liście mięty lub melisy kroimy drobno i posypujemy.





No i sałatka na upalne dni - gotowa!
Teraz wystarczy ją dokładnie wymieszać i wsadzić na godzinę do lodówki.




Przepis na dwie porcje.

Smacznego! 

Zapraszam wszystkich na mojego Facebook'owego fanpage!





3 komentarze:

  1. wspaniała klasyka, lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam to! A ja dodaję troszkę ... cebulki! Naprawdę jest super:)

    OdpowiedzUsuń