Polskie upały ostatnimi czasy przypominają upały z ciepłych krajów, czego pewnie nikt z Nas się nie spodziewał. Moim ulubionym sposobem na spędzenie ciepłego dnia jest : działka, basen i... arbuz!
Arbuz jako owoc ma same zalety :
- w 92% składa się z wody!
- 100g to tylko..... 10 kcal!
- zawiera wiele cennych witamin i błonnik
- idealny owoc dla osób z nadciśnieniem, ponieważ je obniża
- polepsza przemianę materii
Jak najlepiej ocenić czy arbuz jest gotowy do zjedzenia?
Należy postukać w owoc. Głuchy dźwięk informuje, że arbuz nie jest jeszcze wystarczająco dojrzały.
Ostatnio spotkałam się z dosyć kontrowersyjnym połączeniem, mianowicie połączenie arbuza z serem feta. Przepis wywodzi się z Grecji.
Składniki :
- około 500g arbuza
- 50 g sera feta
- 15 listków melisy lub mięty
- pół limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania :
1. Arbuza oczyszczamy z pestek i kroimy na kostkę.
2. Ser feta również kroimy w kostkę i dodajemy do arbuza.
3. Myjemy limonkę i przekrawamy ją na pół, sok z połowy owocu mieszamy z oliwą z oliwek i polewamy nią arbuz i ser.
4. Liście mięty lub melisy kroimy drobno i posypujemy.
No i sałatka na upalne dni - gotowa!
Teraz wystarczy ją dokładnie wymieszać i wsadzić na godzinę do lodówki.
Przepis na dwie porcje.
Smacznego!
Zapraszam wszystkich na mojego Facebook'owego fanpage!
Pyszne zestawianie :)
OdpowiedzUsuńwspaniała klasyka, lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńZnam to! A ja dodaję troszkę ... cebulki! Naprawdę jest super:)
OdpowiedzUsuń