Etykiety

czwartek, 15 sierpnia 2013

Jagodowe ciasto bez pieczenia





















Przeglądając ostatnio Biedronkowy magazyn "Smaki Życia" trafiłam na przepis, który wizualnie zachęcił mnie od razu, bo były w nim jagody (do których mam słabość!), a że dzisiaj wybieramy się na grilla ze znajomymi to postanowiłam wczoraj po powrocie do domu od razu się za niego zabrać.
Jagodowe ciasto bez pieczenia to bardzo fajny pomysł na letnią imprezę czy piknik. 


Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 4 łyżki śmietany 16%
  • 2 szklanki jagód
  • 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 7 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania :



1. Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy ją zimną wodą tylko tak aby napęczniała. Po chwili wlewamy kilka łyżek gorącej wody i mieszamy, aż nasza żelatyna będzie całkowicie rozpuszczona i bez grudek.




2. Do miksera wrzucamy dwie szklanki jagód.


Miksujemy a potem dodajemy serek waniliowy i co składnik powtarzamy miksowanie.


Śmietanę 16%



i na koniec żelatynę. Pamiętajcie, aby wszystko dobrze ze sobą wymiksować.


3. Masę przelewamy do miski i dajemy do lodówki na około 20 minut.


Możemy wrzucić garść całych owoców


4. A międzyczasie musimy pokruszyć herbatniki na spód.


Przydały się do tego ręce Mężczyzny ;-)




5. Po 20 minutach masę wylewamy na herbatniki i wsadzamy ciasto na całą noc do lodówki.

A rano... mamy już śniadanko!





Tymczasem ja zapraszam Was do "lajkowania", komentowania i udostępniania mojego blogerskiego Fanpage! :)



2 komentarze:

  1. Przepyszne!! I jak pięknie podane!A tutaj są tylko borówki, Włosi nie znają jagód!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny przepis, jutro robie bo jagodki w zamrazarce czekaja i czekaja:)

    OdpowiedzUsuń