Jogurtowe motylki wypełnione jagodami, to nic innego jak ciasto jogurtowe z jagodami w kształcie motylka!
Ponura pogoda to najlepsza motywacja do zostania w domu i zrobienia jakiejś pyszności, którą potem można zjeść w towarzystwie książki, dobrego filmu, przy kawie czy z bliską osobą.
Przepis jest bardzo łatwy, bo znowu polega praktycznie na wymieszaniu wszystkich składników ze sobą i upieczeniu ich w formie.
Zapraszam do lektury!
Składniki :
- 250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej z najniższym procentem tłuszczu!)
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka z jajek
- 80 ml oliwy z oliwek
- 50 g skrobii ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- szklanka jagód (można zastąpić np. borówkami, czerwoną porzeczką)
Sposób przygotowania :
1. Ucieramy jajka z cukrem.
Kiedy nasza masa jest już taka jak ma być (gęsta!) powoli dodajemy jogurt naturalny
żółtka
i cukier wanilinowy
Wszystko dokładnie mieszamy.
2. W drugiej misce przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, łączymy ze sobą i dodajemy do naszej mokrej masy.
Powoli dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.
No i na koniec to, co najważniejsze - jagody!
Swoją drogą jest to mój ulubiony owoc, a jeszcze zbierany własnymi rękami smakuje dużo lepiej.
3. Wszystko przelewamy do motylkowych foremek (można zrobić ciasto także w zwykłej formie lub o innym kształcie).
Pamiętajcie aby nie lać ciasta to końca, lecz wypełniając 3/4 powierzchni formy!!!
Temp. : 170 stopni
Czas : około 25 min
Termoobieg
4. Mija około 25 minut no i.....
Mmm, do tego kawa z mlekiem, dobra książka (czytam teraz thriller Harlana Cobena "W głębi lasu") i swoje własne cztery ściany - zupełnie mi wystaczą!
Udanego weekendu!
Zatkało mnie i się gapię. MOTYLKI w dodatku mięciutkie z jagodami! Mistrzostwo świata,absolutnie. Piękne zdjęcia z książką na ławce:)
OdpowiedzUsuńSwietna foremka i na pewno przepyszne ciacho
OdpowiedzUsuńJeżeli lubisz Cobena to polecam "Nie mów nikomu" i " Mistyfikacja". K.N :)
OdpowiedzUsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuń