Etykiety

piątek, 14 czerwca 2013

Sałatka idealna na grilla!

Jako że wreszcie robi się ciepło i powoli rozpoczynamy sezon grillowy, podsunę Wam pewien pomysł na to, jak urozmaicić sobie pieczony karczek, pierś z kurczaka, szaszłyki, kiełbasy i inne łakocie, które robicie na grillu.

Do sałatki potrzebujemy niewiele składników i to dosyć kontrowersyjnie (kto widział łaczyć ananas z majonezem, serem i czosnkiem!?!!?), ale pysznie połączonych i zaskakujących w smaku.

Składniki :
  • 1 puszka ananasa (500g)
  • 250 g sera żółtego (jakiegokolwiek! ja użyłam Cheddar, ale można użyć np. Goude, Salami, Ementaler)
  • 3-4 czubate łyżki majonezu
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
Sposób przygotowania :

1. Ser trzemy na tarce (najgrubsze oczka!!).



2. Następnie ananasa kroimy w drobną kostkę.



3. Dodajemy majonez, mmm!


Czosnek


4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i dodajemy pieprz (ja dałam dużo, bo uwieeeelbiam potrawy bardzo przyprawione!).



No i sałatka gotowa!
Najlepiej przechowywać w lodówce.



Nie mam ładnego jej zdjęcia na talerzyku, bo potem od razu pojechałam (ją zjeść) na grilla, ale mam nadzieje, że skusicie się mimo wszystko ;)

Udanego weekendu!

8 komentarzy:

  1. Słyszałam o tej sałatce, wygląda super! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym spałaszowała nawet bez grila!

    OdpowiedzUsuń
  3. To żółta sałatka, robiłam podobną tak samo, ananas, ser, majonez, ale dodałam jeszcze kukurydzę i kurczaka w carry podsmażonego na patelni. Całość smakuje epicko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię praktycznie taką samą do grilla, jednak zamiast ananasa daję pomidory, pychotka!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nie lubie ananasow i dlatego dodaje pomidorki koktajlowe:) salatka tez odbrze komponuje się z kabanosami, moim zdaniem ahnajlepsze to te na wage od kani,a e widzialm wieeeeele rodzajow, wiec co kto lubi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale maesto czy polskie snaki? bo oba produkty maja chyba po kilka smakow :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dodaje jeszcze garsc rodzynek i kukurydze

    OdpowiedzUsuń
  8. Maestro lepsze bo na pewno bez konserwantów, a te drugie to nie wiem ;) a pomidorki są tu dobrym pomysłem bo sałatka im bardziej kolorowa tym się smaczniej zajada :)

    OdpowiedzUsuń