Niedawno natknęłam się na ciasto, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam. Oczywiście od początku wiedziałam, że pojawi się na blogu :)
Ciasto znajduje się w książce Anny Olson i nazwane jest "Tres Leches Cake". Z pozoru to zwykła babka, ale kiedy zagłębimy się w przepis poznamy jej pyszną tajemnicę - sos mleczny. Nie jest ona sucha - jak na babkę przystało. Jest wręcz baaardzo wilgotna i ciężko się ją kroi, jest słodka i przypomina mi smak dzieciństwa - mleko skondensowane.
Składniki:
CIASTO:
- ½ kostki masła
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
SOS MLECZNY:
- 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
WIERZCH CIASTA :
- 250 ml śmietany kremówki
- 20 g cukru pudru
- 10 g niesłodzonego mleka w proszku
- 1 paczka Śmietan-Fix z D.Oetker
Sposób przygotowania :
1. W rondelku rozpuszczamy pół kostki masła z mlekiem.
Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem, do ubicia.
3. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
I dodajemy połowę do naszych ubitych jaj.
Miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy ostudzone masło z mlekiem (punkt 1.) i znowu dokładnie miksujemy. Dodajemy drugą połowę mąki i.... znów mieszamy składniki :D
4. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, ustawiamy czasomierz na 40 min.
5. Teraz pora na Nasz sos!
Oba mleka, śmietankę i cukier wanilinowy wlewamy do jednej miseczki.
I ubijamy trzepaczką tak aby pozbyć się grudek.
6. Gdy nasze ciasto się upiecze, czekamy 10 minut i robimy w nim średniej wielkości patyczkiem (najlepiej chińską pałeczką) głębokie dziurki.
I wlewamy w nie sos.
Kiedy każda dziurka już wchłonie naszą mleczną pychotkę to polewamy nią resztę ciasta.
7. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny (ja trzymałam całą noc).
8. Po wystarczającym schłodzeniu wyjmujemy je i przygotowujemy bitą śmietanę na górę.
Do miski dodajemy śmietankę kremówkę, następnie cukier puder i mleko w proszku.
Miksujemy. Kiedy zauważymy, że śmietana jest już dosyć gęsta dodajemy Śmietan-Fix i jeszcze trochę mieszamy.
9. Smarujemy górę ciasta bitą śmietaną i dodajemy truskawki.
Ukroiłyśmy trochę ciasta na spróbowanie (po wyjęciu z lodówki)......
WYBACZCIE :D
No i.... najwyższy czas skupić się na najpyszniejszym :
Smacznego! :)
Bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCudeńkowe ciacho! wow! :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto aż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńgenialne :)
OdpowiedzUsuńPrzepis prosty, a ciasto wygląda apetycznie z tymi truskaweczkami :)
OdpowiedzUsuńPycha!! Pięknie wszystko wygląda w Twoim obiektywie:)
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować obłędnie! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń