Etykiety

sobota, 8 czerwca 2013

Mleczna kraina truskawek, czyli przepyszne mleczne ciasto z dodakiem truskawki.

Niedawno natknęłam się na ciasto, o którym nigdy wcześniej nie słyszałam. Oczywiście od początku wiedziałam, że pojawi się na blogu :) 

Ciasto znajduje się w książce Anny Olson i nazwane jest "Tres  Leches Cake". Z pozoru to zwykła babka, ale kiedy zagłębimy się w przepis poznamy jej pyszną tajemnicę - sos mleczny. Nie jest ona sucha - jak na babkę przystało. Jest wręcz baaardzo wilgotna i ciężko się ją kroi, jest słodka i przypomina mi smak dzieciństwa - mleko skondensowane.



Składniki:


CIASTO:
  • ½ kostki masła
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
SOS MLECZNY:
  • 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 370 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 150 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
WIERZCH CIASTA :
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 20 g cukru pudru
  • 10 g niesłodzonego mleka w proszku
  • 1 paczka Śmietan-Fix z D.Oetker
Sposób przygotowania :

1. W rondelku rozpuszczamy pół kostki masła z mlekiem.




Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Całe jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem, do ubicia.



3. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.


I dodajemy połowę do naszych ubitych jaj.


Miksujemy do połączenia składników. Następnie wlewamy ostudzone masło z mlekiem (punkt 1.) i znowu dokładnie miksujemy. Dodajemy drugą połowę mąki i.... znów mieszamy składniki :D

4. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni,  ustawiamy czasomierz na 40 min. 



5. Teraz pora na Nasz sos! 
Oba mleka, śmietankę i cukier wanilinowy wlewamy do jednej miseczki. 




I ubijamy trzepaczką tak aby pozbyć się grudek.













6. Gdy nasze ciasto się upiecze, czekamy 10 minut i robimy w nim średniej wielkości patyczkiem (najlepiej chińską pałeczką) głębokie dziurki.


I wlewamy w nie sos. 



Kiedy każda dziurka już wchłonie naszą mleczną pychotkę to polewamy nią resztę ciasta.


7. Odstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny (ja trzymałam całą noc).

8. Po wystarczającym schłodzeniu wyjmujemy je i przygotowujemy bitą śmietanę na górę. 
Do miski dodajemy śmietankę kremówkę, następnie cukier puder i mleko w proszku. 



Miksujemy. Kiedy zauważymy, że śmietana jest już dosyć gęsta dodajemy Śmietan-Fix i jeszcze trochę mieszamy. 


9. Smarujemy górę ciasta bitą śmietaną i dodajemy truskawki.




Ukroiłyśmy trochę ciasta na spróbowanie (po wyjęciu z lodówki)......
WYBACZCIE :D

No i.... najwyższy czas skupić się na najpyszniejszym : 



Smacznego! :)

7 komentarzy: