Wreszcie znalazłam chwilę, żeby pochwalić się kolejnym przepisem idealnym jako chyba każde danie. Placuszki budyniowe to przepis, który wynalazłam w gazecie i bardzo mnie zaciekawił, bo uwielbiam naleśniki, pancake'sy, omlety i inne, a tu zaskoczyło mnie dodanie budyniu do ciasta.
Składniki :
- 4 łyżeczki cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego (po około 40g)
- 2 szklanki mleka
- szczypta cukru wanilinowego
- 1 jajko
- mąka pszenna (około 2 szklanek)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania :
1. Jajko wbijamy do miski i utrzepujemy, dodajemy cukier i energicznie mieszamy tak aby cukier się rozpuścił.
Dodajemy mleko,
następnie budynie i łyżeczka oliwy z oliwek
i znowu mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
2. Kiedy wszystko ładnie się ze sobą połączy dodajemy cukier wanilinowy i tyle mąki aby ciasto było gęste, trochę gęstrze niż ciasto naleśnikowe. Ciężko mi powiedzieć ile ja dodałam, ponieważ sypałam z paczki, lecz na pewno było to coś około 2-3 szklanek.
3. Ciasto już gotowe. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy z oliwek. Masę nakładałam łyżką, ponieważ chciałam uzyskać malutkie placuszki. Krótko smażymy z obu stron (kiedy zauważymy, że na górze robią się bąbelki możemy przerzucić na drugą stronę). Do reszty nie dodajemy już oliwy.
Szybko i smacznie, placuszków wyszło mi około 30.
Smakują one dobrze z dżemami, nutellą, owocami czy sosami (np. czekoladowym).
SMACZNEGO !
OMG!! Jak otworzysz restaurację wykupię kartę stałego klienta u Ciebie, to jest pyszne!!
OdpowiedzUsuń