Dzisiejszy dzień planowałyśmy z Mamą zupełnie inaczej, przepis miałyśmy zrobić na powietrzu, przy blasku słońca, pijąc mrożoną kawę na leżaczku itp. itd. Ale niestety... Wyszło jak wyszło, zresztą zobaczycie na zdjęciach :D
Za to sam deser jest ge-nia-lny! Spontaniczny, BARDZO prosty i strasznie sycący. Dla mnie to takie owocowe tiramisu, idealne na lato.
Składniki (2-3 porcje, zależy od szklanki) :
- około 300g jagód
- 150g okrągłych biszkoptów
- 2 łyżki cukru
- 150ml śmietany kremówki 30%
- 250g serka mascarpone
- szklanka kawy rozpuszczalnej, ostudzona (bez cukru!)
Sposób przygotowania :
1. Jagody myjemy, zalewamy kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Tyle udało nam się zrobić na dworze.....
Bo potem.... się po prostu rozpadało...
I przeniosłyśmy się do domku.
2. Serek mascarpone miksujemy z cukrem (nie zważając na warunki pogodowe), a następnie w innej misce miksujemy śmietankę kremówkę i dodajemy ją do serka, razem mieszamy łyżką.
3. I już najcięższe za nami, teraz wykładamy w szklance biszkopty, które wcześniej maczamy w wystudzonej kawie, na to zmiksowany serek ze śmietanką i jagody. I tak w kółko, pamiętajcie tylko, żeby zakończyć jagodami, wygląda to wtedy najpiękniej! ;-)
Deser wkładamy do lodówki na minimum 2h (wątpię, że ktoś wytrzyma dłużej :D) i jemy! Mniam!
Oczywiście nie obyło się bez sesji zdjęciowej w deszczu ;-D
Było przepyszne i zniknęło trochę szybciej niż powstało, ups...
SMACZNEGO!!!!
NIESMACZNE, ŹLE TRZYMASZ MIKSER, OWOCE PRZEJRZAŁE A ŚMIETANA ŻÓŁTA
OdpowiedzUsuńp.s. nie jadłem
Hahaha miłego dnia ;-)
Usuńwszamałabym! :( mix jagód i kawy mnie intryguje!
OdpowiedzUsuńSmakuje jak tiramisu, tyle, że z owocami ;) Ani za słodkie, ani za kwaśne - ideolo! Próbuj próbuj kochana ;*
UsuńAle fajna propozycja na szybki deser :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, piękna TY!
OdpowiedzUsuńTakiego tiramisu jeszcze nie jadłam :) Musiało być obłędne!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Dziękuje! ;)
UsuńPozdrawiam!
Nie rozumiem komu potrzebne to pokazywanie zdjeć siebie samej podkreslającej degustowanie deseru,jestes az tak zakochana w sobie czy w samej sztuce kulinarnej?
OdpowiedzUsuńZ przepisu skorzystałam, dziękuję.
UsuńPodoba mi się fotograficzna prezentacja a umieszczenie własnego zdjęcia z deserem uznaję za ciekawy pomysł. Komentarz Agaty K. mnie wzburzył, jest przykładem hejtu osoby o niskiej samoocenie. Nie warto się takim przejmować.
@Agata K. popatrz pierwsze na swój ryj a potem komentuj. Dziewczyna ładna to się pokazuje, a z twoja twarzą ciężko...
OdpowiedzUsuń