Etykiety

niedziela, 16 marca 2014

Ciasto Kubuś


POKOCHAŁAM te ciasto, jest drugie na liście moich ulubionych, tuż po Mlecznej Krainie z Truskawkami (KLIK). Do samego końca nie wiedziałam jaki efekt chce osiągnąć, ale spontanicznie podjęta decyzja stworzyła coś pysznego! Na prawdę z całego serca polecam! :) Nie ma konieczności aby robić to w blaszce okrągłej, bo masy jest wystarczająco dużo, aby wypełnić blaszkę prostokątną.
Piekąc biszopt, układając mase a na wierzch bitą śmietane z tartą czekoladą.

Składniki : 

Biszkopt : 
  • 5 jaj
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 160 g cukru


Masa budyniowa :

  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 900 ml soku Kubuś Zielony banan i kiwi
  • szczypta zielonego barwnika

Wykończenie :

  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 g musu jabłkowego
  • puszka mandarynek (300g)
Sposób przygotowania : 

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białko ucieramy na max. obrotach. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku (na najniższych obrotach). Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gotowe ciasto biszkoptowe pieczemy 30 minut.







2. Z soku Kubuś odlewamy 200 ml, a resztę wlewamy do garnuszka - gotujemy. Do 200 ml wsypujemy 3 budynie waniliowe i mieszamy. Kiedy sok już się zagotuje dodajemy resztę i na niskim ogniu ciągle mieszając czekamy, aż budyń zgęstnieje, jeżeli macie - dosypcie szczyptę zielonego barwnika. Uważamy, aby nie powstały grudki. Kiedy wszystko osiągnie już bardzo gęstą konsystencje - wyłączamy i wylewamy gorącą masę na biszkopt. 
Układamy w kolejności : biszkopt, masa, biszkopt, masa, biszkopt.
Ciasto wsadzamy do lodówki








3. Mus jabłkowy (ja zrobiłam go sama) podgotowujemy, możecie dodać troszkę wody, a następnie wyłączamy ogień i mieszamy z suchą cytrynową galaretką.
Chwile czekamy i smarujemy górę ciasta, wykładamy mandarynkami i zalewamy lekko stężoną zieloną agrestową galaretką z dodatkiem barwnika.
Ciasto wsadzamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.





4. Kroimy, robimy kawkę i zajadamy się! 

SMACZNEGO <3



2 komentarze:

  1. Nie mogę się napatrzeć!Super wygląda i pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń