Etykiety

niedziela, 29 września 2013

Roladki z mięsa mielonego.

Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na przepyszne nadziewane roladki z mięsa mielonego. Smakują świetnie z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Idealne na obiad dla całej rodziny.



Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 30 dag np. kiełbasy, wędzonki lub zwykłej szynki
  • 5 łyżek musztardy


Sposób przygotowania : 

1. Kajzerki wsadzamy do miski z letnią wodą i nakładamy na nie talerz, aby nie wypływały.


2. Kroimy paprykę, ogórki, cebulę i wędzoną szynkę w kostkę.





Wszystko mieszamy razem i nasz farsz do rolady - gotowy :)


3. Mięso mielone wkładamy do miski i łączymy z naszą bułką, odsączamy ją delikatnie rękami z wody. Przyprawiamy wszystko mieszanką przypraw, np. Vegetą. Ugniatamy na jednolitą masę.





4. No i nareszcie pora na kształtowanie naszych roladek.
Formujemy je na cienkie kotleciki, smarujemy musztardą, dodajemy trochę farszu i  łączymy krawędzie.


Wrzucamy je na nagrzaną patelnie z margaryną, oliwą z oliwek lub olejem. Smażymy tak długo, aż się zarumienią. Ja dusiłam je jeszcze w sosie z pomidorków koktajlowych. 



No i gotowe. 
SMACZNEGO! :)





Nie wiem jak Wy, ale u mnie rodzinne zbieranie grzybów idzie pełną parą! :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie jedzonko!! Za miesiąc przyjeżdża do mnie tata i przywiezie mi w słoiku ... kiszona kapustę!! Jeeee:) PS. Przepiękne grzyby!!!

    OdpowiedzUsuń