U mnie w domu szał na wielkanocne przygotowanie trwa dalej. Dzisiaj wiosenne porządki od samego rana, a potem.... pieczenia ciąg dalszy. Upiekłyśmy z mamą roladę z makiem, miodownik z gotowanym serem i chyba zabieramy się zaraz za pieczenie kolejnej babki z wczorajszego przepisu (KLIK). A tatko z wujkiem i chłopakiem uwędzili nam mnóstwo kiełbasy, mięs i serów. Zapowiada się wspaniały i w dodatku PYSZNY, rodzinny weekend!
Składniki (około 12 babeczek, mi wyszło 6 babeczek i mała forma w kształcie króliczka) :
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- około 5 łyżek wiórków kokosowych (można dać mniej, ale ja wole mocno kokosowe)
- szczypta soli
- szczypta żółtego barwnika
- różowy lukier
- cukiereczki do posypania
Sposób przygotowania :
1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka z cukrem ucieramy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oliwę i jogurt cały czas miksując. Wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy składniki drewnianą łyżką.
2.Do białek dodajemy odrobinę soli. Przekładamy je do naszej masy i delikatnymi ruchami mieszamy drewnianą łyżką.
3. Ciasto wkładamy do naszych foremek, papilotek lub silikonu (jak ja) i wlewamy do 3/4 wysokości.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
4. Nasze muffinki polewamy lukrem i posypujemy cukrowymi perełkami.
Smacznego i Wesołych Świąt! :*
Musi być mąka krupczatka ? Czy może być zwykła przenna lub tortowa ?
OdpowiedzUsuńZ tych dwóch, które wymieniłaś/eś lepiej sprawdzi się mąka tortowa ;) Ale z braku laku może być również pszenna, lecz ja lepiej przesiać przez sitko ;)
OdpowiedzUsuńPrzesłodkie pod każdym względem!!:)
OdpowiedzUsuń