Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na przepyszne nadziewane roladki z mięsa mielonego. Smakują świetnie z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Idealne na obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 bułki kajzerki
- 2 cebule
- 1 papryka
- 3 ogórki konserwowe
- 30 dag np. kiełbasy, wędzonki lub zwykłej szynki
- 5 łyżek musztardy
Sposób przygotowania :
1. Kajzerki wsadzamy do miski z letnią wodą i nakładamy na nie talerz, aby nie wypływały.
2. Kroimy paprykę, ogórki, cebulę i wędzoną szynkę w kostkę.
Wszystko mieszamy razem i nasz farsz do rolady - gotowy :)
3. Mięso mielone wkładamy do miski i łączymy z naszą bułką, odsączamy ją delikatnie rękami z wody. Przyprawiamy wszystko mieszanką przypraw, np. Vegetą. Ugniatamy na jednolitą masę.
4. No i nareszcie pora na kształtowanie naszych roladek.
Formujemy je na cienkie kotleciki, smarujemy musztardą, dodajemy trochę farszu i łączymy krawędzie.
Wrzucamy je na nagrzaną patelnie z margaryną, oliwą z oliwek lub olejem. Smażymy tak długo, aż się zarumienią. Ja dusiłam je jeszcze w sosie z pomidorków koktajlowych.
No i gotowe.
SMACZNEGO! :)
Nie wiem jak Wy, ale u mnie rodzinne zbieranie grzybów idzie pełną parą! :)
Uwielbiam takie jedzonko!! Za miesiąc przyjeżdża do mnie tata i przywiezie mi w słoiku ... kiszona kapustę!! Jeeee:) PS. Przepiękne grzyby!!!
OdpowiedzUsuń