Wir wielkanocnych przygotowań porwał mnie już od samego rana, aż do późnego wieczoru... Uwielbiam czuć, że idą święta, siedzieć godzinami w kuchni i odpoczywać przy przygotowywaniu potraw i słodkości. Nie ma nic co odstresowałoby mnie równie dobrze... Oczywiście jeżeli wszystko idzie zgodnie z moją myślą!
I dzisiaj poszło. Mam dla Was dwa przepisy na wielkanocne słodkie pyszności, jednym pochwale się dziś, a drugim jutro - czekajcie! ;)
Rzadko wracam do jakiegoś przepisu kila razy, na świecie jest możliwych tyle kombinacji składników, że nie potrafiłabym z nich nie skorzystać! Dzisiaj pierwszy raz robiłam babkę z MLEKIEM SKONDENSOWANYM, które kocham już od dziecka! Nie wiem czy pamiętacie ciasto, które dodałam na bloga prawie rok temu (zresztą chyba jedyne ciasto, do którego mogłabym wracać co tydzień) również z powyższym składnikiem, jeżeli nie to zobaczcie : http://klaudiaigielska.blogspot.com/2013/06/mleczna-kraina-truskawek-czyli.html .
Ale wracając do babki, delikatnie karmelowy smak i wilgotność - już mnie kupiły!
Aby ją zrobić wystarczy 20 min przygotowywania i 50 min pieczenia!
Składniki :
- 250 g masła (najlepiej jak będzie miękkie)
- 100 g cukru
- 200 ml słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowywania :
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy proszek do pieczenia, mleko skondensowane i sól - miksujemy.
Dodajemy mąkę, jajka i ponownie miksujemy.
Ciasto przelewamy do formy. I pieczemy około 45-50 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
....
....
....
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie potartą czekoladą....
GOTOWE!!
Czyż to nie jest proste?
P.s. Przepraszam bardzo za jakość zdjęć, ale z zabiegania nie zauważyłam, że miałam złe ustawienia wielkości na aparacie... Mam nadzieje, że i tak Was na nią skusiłam!
Wesołych Świąt i czekajcie jutro na kolejny przepis!
:*
Kocham takie babeczki, szczególnie do porannej kawki:)Nie wiem co chcesz od zdjęć, są super!!
OdpowiedzUsuńJak nigdy zadna babka mi nie wyszla tak ta urosla i jest moim nr 1.Dziekuje za przepis:)))))
OdpowiedzUsuń