POKOCHAŁAM te ciasto, jest drugie na liście moich ulubionych, tuż po Mlecznej Krainie z Truskawkami (KLIK). Do samego końca nie wiedziałam jaki efekt chce osiągnąć, ale spontanicznie podjęta decyzja stworzyła coś pysznego! Na prawdę z całego serca polecam! :) Nie ma konieczności aby robić to w blaszce okrągłej, bo masy jest wystarczająco dużo, aby wypełnić blaszkę prostokątną.
Piekąc biszopt, układając mase a na wierzch bitą śmietane z tartą czekoladą.
Piekąc biszopt, układając mase a na wierzch bitą śmietane z tartą czekoladą.
Składniki :
Biszkopt :
- 5 jaj
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g cukru
Masa budyniowa :
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 900 ml soku Kubuś Zielony banan i kiwi
- szczypta zielonego barwnika
Wykończenie :
- 1 galaretka agrestowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 g musu jabłkowego
- puszka mandarynek (300g)
Sposób przygotowania :
1. Białka oddzielamy od żółtek. Białko ucieramy na max. obrotach. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku (na najniższych obrotach). Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i gotowe ciasto biszkoptowe pieczemy 30 minut.
2. Z soku Kubuś odlewamy 200 ml, a resztę wlewamy do garnuszka - gotujemy. Do 200 ml wsypujemy 3 budynie waniliowe i mieszamy. Kiedy sok już się zagotuje dodajemy resztę i na niskim ogniu ciągle mieszając czekamy, aż budyń zgęstnieje, jeżeli macie - dosypcie szczyptę zielonego barwnika. Uważamy, aby nie powstały grudki. Kiedy wszystko osiągnie już bardzo gęstą konsystencje - wyłączamy i wylewamy gorącą masę na biszkopt.
Układamy w kolejności : biszkopt, masa, biszkopt, masa, biszkopt.
Ciasto wsadzamy do lodówki
3. Mus jabłkowy (ja zrobiłam go sama) podgotowujemy, możecie dodać troszkę wody, a następnie wyłączamy ogień i mieszamy z suchą cytrynową galaretką.
Chwile czekamy i smarujemy górę ciasta, wykładamy mandarynkami i zalewamy lekko stężoną zieloną agrestową galaretką z dodatkiem barwnika.
Ciasto wsadzamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
4. Kroimy, robimy kawkę i zajadamy się!
SMACZNEGO <3
Nie mogę się napatrzeć!Super wygląda i pewnie tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńFajne
OdpowiedzUsuń