Dzisiaj podzielę się z Wami pierwszym przepisem w tym roku, zapiekanką idealną na obiad. Jest łatwa w wykonaniu, a czas przygotowania to około 15 min + 1h oczekiwania na efekt końcowy.
Dla osób, które nie wyobrażają sobie bezmięsnego dania mogą użyć tego jako dodatek do kurczaka czy innego mięsa, wspaniale się komponują.
Składniki (3 porcje) :
• 700g ziemniaków
• 300ml śmietany 30% kremówki
• 200g sera (można użyć parmezanu lub mozzarelli, ja żeby było ekonomiczniej użyłam resztki serów, które miałam w lodówce - wędzony, salami, gouda)
• 2 ząbki czosnku
• masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
• 5 łyżek musztardy
• sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Sposób przygotowania :
1. Obrane ziemniaki kroimy na talarki o grubości około 0,5mm.
W misce przygotowujemy zalewę, którą polejemy nasze ziemniaki : dodajemy śmietanę, czosnek, musztardę i przyprawy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem (nie zapominajcie o bokach!). Następnie wykładamy naszymi talarkami i zalewamy.
2. Ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez około godzinę. Do momentu, aż będą one lekko przypieczone. Pamiętajcie, żeby je czasem przemieszać.
Posypujemy je serem i kiedy się rozpuści - podajemy.
SMACZNEGO !
Czy jest wśród Was ktoś, kto byłby w stanie zaprojektować logo dla mojego bloga?
Jeżeli tak - proszę o kontakt na malaniedojrzala@op.pl lub bezpośrednio na Fanpage (LINK).
Będę bardzo wdzięczna!
Ale mi na noc smaku narobiłaś! :) Jaki ciekawy talerz
OdpowiedzUsuńTalerz pochodzi z Home&You ;)
UsuńFede kocha dania ziemniaczane! Zrobię jutro!! Super.
OdpowiedzUsuń