Etykiety

wtorek, 24 czerwca 2014

Placek drożdżowy z czereśniami

 

Nie będę tłumaczyć się z kolejnej długiej przerwy, bo po prostu porwała mnie rzeczywistość : szkoła, praca, teatr. Mam nadzieje, że jesteście wyrozumiali. Już prawie wakacje a ja dzięki większej ilości czasu mam dużo ciekawych pomysłów, które liczę, że uda mi się zrealizować :) Podładowałam przez ostatnie kilka dni swoje baterie i mogę pokazać wam przepis na pyszny drożdżowy placek, który piekłam dzisiaj w południe. Spędziłam nad nim trochę czasu, ale kiedy nadszedł ten wyczekiwany moment i usiadłam przy kawie na świeżym powietrzu w swoim raju, spróbowałam i doszłam do wniosku, że warto było :)
Chciałabym też zauważyć, że czereśnie podkradłam z działki mojego wujka, więc to także jego zasługa, że powstaje ten post :D


Zapraszam!

Składniki : 

  •  500g czereśni (już bez pestek)
  • 4 łyżki cukru
  • 500g mąki 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 40g drożdży (wyjmijcie je wcześniej z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej)
  • 100ml oleju (lub 100g masła stopionego, letniego)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
Sposób przygotowania :

1. Czereśnie myjemy, drylujemy (ja nie posiadam drylownicy, więc po prostu nacinałam je nożem i wyjmowałam pestkę), mieszamy z 4 łyżkami cukru i czekamy aż puszczą sok. Następnie odsączamy jego nadmiar przy pomocy sita.


2. Podgrzewamy szklankę mleka, do którego następnie dodajemy łyżkę mąki, pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy drewnianą łyżką (nie przejmujcie się, jeżeli zauważycie kilka grudek, to normalne) i odstawiamy na 15 minut miskę przykrytą ściereczką. Drożdże powinny się bardzo spienić.

 

3. Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Następnie do innej miski przesiewamy mąkę, wlewamy do niej jaja z cukrem, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli i dokładnie mieszamy, a następnie 15 minut wygniatamy. Po około 7 minutach powoli dolewamy nasz olej i kontynuujemy wygniatanie. No nie powiem, że jest to łatwa sprawa, ale dzięki temu nasze ciasto urośnie puszyste, więc warto!
Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę.

 
 
 
 

4. Po przeczekanej godzinie należy rozwałkować ciasto do grubości około 1cm, blat należy podsypać mąką. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepiamy ciastem i luźno rozkładamy czereśnie. Przykrywamy ściereczką kolejny raz na godzinę. 

 
 

5. Do piekarnika nagrzanego na 180 stopni wkładamy nasz placek na około 35-40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i... relaksujemy się przy kawie, kakao, herbacie, dobrej książce czy świetnym towarzystwie! ;-)


 
 
 
Aż tu nagle pojawił się intruz........

 


No wreszcie uciekł i można odpocząć! ;>

Miłego dnia i udanych wakacji kochani! :*