Etykiety

piątek, 26 lipca 2013

Pomysł na zdrowe śniadanie, czyli... bananowe kuleczki!

Od pewnego czasu staram się prowadzić zdrowy tryb życia (jem zdrowo, ćwiczę). Na stałe zrezygnowałam z pieczywa i masła, używam zamiast tego chlebka wasa lub wafli ryżowych i powiem Wam, że czuje się dużo lepiej. Wiadomo - czasami skuszę się na małe no i bywa że i... trochę większe grzeszki, bo "przecież są wakacje", ale potem od razu męczą mnie wyrzuty sumienia i pędzę na siłownie.
Ale przejdę już do Naszego przepisu, poleciła mi go przyjaciółka i mówiąc, że są pyszne nie wiedziałam, że będą aż tak dobre.

Składniki ? Tylko dwa :
  • banany (ja użyłam dwa małe, bo śniadanie robiłam tylko dla siebie)
  • musli lub otręby, użyłam musli z Lidla (moje ulubione!)

Sposób przygotowania ? Również bardzo prosty :

1. Obieramy banany i miażdżymy je na papkę (można zrobić to widelcem, łyżką.. czymkolwiek ;) ).



2. Do drugiej miseczki wsypujemy musli


Następnie bierzemy małą łyżeczkę, nakładamy na nią banana i kładziemy na ręce, następnie posypujemy ją musli tak, aby banan nie prześwitywał i kładziemy go na blaszce wyłożonej papierem.



3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez ok. 15 min na termoobiegu.

4. Po 15 min nasze śniadanie (lub przekąska) jest już gotowe!



Do tego kawa, dobra książka i dzień od razu zaczyna się pięknie :)
Zjadłam wszystkie kuleczki :c Ale przecież śniadanie to najważniejszy posiłek!


SMACZNEGO KOCHANI! :)
Jeżeli u Was również taka piękna pogoda to pędźcie na basen i korzystajcie ile się da!






sobota, 13 lipca 2013

Jogurtowe motylki wypełnione jagodami


Jogurtowe motylki wypełnione jagodami, to nic innego jak ciasto jogurtowe z jagodami w kształcie motylka!
Ponura pogoda to najlepsza motywacja do zostania w domu i zrobienia jakiejś pyszności, którą potem można zjeść w towarzystwie książki, dobrego filmu, przy kawie czy z bliską osobą. 
Przepis jest bardzo łatwy, bo znowu polega praktycznie na wymieszaniu wszystkich składników ze sobą i upieczeniu ich w formie.
Zapraszam do lektury!

Składniki :

  • 250 ml jogurtu naturalnego (najlepiej z najniższym procentem tłuszczu!)
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka z jajek
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 50 g skrobii ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • szklanka jagód (można zastąpić np. borówkami, czerwoną porzeczką)
Sposób przygotowania : 

1. Ucieramy jajka z cukrem.



Kiedy nasza masa jest już taka jak ma być (gęsta!) powoli dodajemy jogurt naturalny


żółtka



i cukier wanilinowy


Wszystko dokładnie mieszamy.

2. W drugiej misce przesiewamy mąkę, skrobię i proszek do pieczenia, łączymy ze sobą i dodajemy do naszej mokrej masy.





Powoli dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy.



No i na koniec to, co najważniejsze - jagody! 
Swoją drogą jest to mój ulubiony owoc, a jeszcze zbierany własnymi rękami smakuje dużo lepiej.



3. Wszystko przelewamy do motylkowych foremek (można zrobić ciasto także w zwykłej formie lub o innym kształcie). 
Pamiętajcie aby nie lać ciasta to końca, lecz wypełniając 3/4 powierzchni formy!!!


Temp. : 170 stopni
Czas : około 25 min
Termoobieg

4. Mija około 25 minut no i.....





Mmm, do tego kawa z mlekiem, dobra książka (czytam teraz thriller Harlana Cobena "W głębi lasu") i swoje własne cztery ściany - zupełnie mi wystaczą!

Udanego weekendu! 






poniedziałek, 8 lipca 2013

Kulinarne podsumowanie wczasów

A dzisiaj trochę inaczej, bo pokaże Wam kilka kulinarnych zdjęć z wakacyjnego wyjazdu na tydzień do miejscowości Kobyla Góra. Jeżdżę tam już z rodziną od 3 lat, wynajmujemy piękny dom urządzony w stylu włoskim, dookoła otacza Nas las i niedaleko położony jest przyjemny zalew.

zalew

 
ukochany domek

cudowny widok z kuchni

gofr z owocami, bitą śmietaną i polewą toffie


jak były tak nie ma 

lemoniada z cytrynką i miętą na gorące dni

gigantyczny warzywny hot-dog

śniadanko

kontrola przypraw :D

pyszny kebab!

kurki nazbierane w lesie!

popłudniowe kakao i czekoladowe ciastko do tego, idealnie!

nazbieraliśmy słoik jagód, kilka poziomek i czerwoną pożeczkę, szykują się pyszności na bloga!


jagodowe ciacho, mmm

I to na tyle z moich kulinarnych przygód z tego wyjazdu, czekajcie na przepisy z udziałem leśnych owoców, bo już niedługo! A przy okazj chciałabym życzyć udanych wakacji!