Etykiety

czwartek, 30 maja 2013

Mały miszmasz, czyli wszystkiego po trochę

Zbliżające się lato i trwająca wiosna zmusza nas do spojrzenia na siebie trochę krytycznie: mamy ochoty na zmiany, wiele z Nas zabiera się za diety i zdrowe odżywianie. Ja również postanowiłam pójść w tą stronę, zaczęłam ćwiczyć i spodobało mi się te wartościowe jedzenie.

Propozycja nr 1



Tosty z dżemem ananas-mango, a do tego koktajl  z banana, jabłka i melisy.
Wpis o koktajlach był już wcześniej : zapraszam


Do koktajlu dodałam połowę jabłka, całego banana i garść melisy. Najadłam się bardzo, choć posiłek wygląda dosyć niewinnie ;)

Propozycja nr 2


Ciemne pieczywo, to zdecydowanie ważny element zdrowego odżywiania.
Na chlebek wyłożyłam serek wiejski 0%, 1/4 pokrojonego pomidorka, a to wszystko doprawiłam pieprzem.


Po dwóch takich miałam już dosyć, musiałam zrobić sobie przerwę :)

Na pewno na bieżąco będę się dzielić moimi pomysłami na zdrowe posiłki, bo mam już kilka pomysłów.

Z okazji zbliżającego się dnia dziecka, rodzice sprezentowali mi moją pierwszą kulinarną książkę i trafili idealnie! 


Włoskie smaki, kultura, język i tradycje to zdecydowanie to co kocham najbardziej. 

Około 300 przepisów, właśnie zabieram się za przeglądanie i już kilka z nich wpadło mi w oko.




Mmm już mi się podoba!



Udanego weekendu!

sobota, 18 maja 2013

Ciasto rabarbarowe

Wiosna i lato to moje ulubione pory roku jeżeli chodzi o gotowanie i pieczenie. Wszędzie pełno warzyw i owoców. Najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem właśnie rabarbar. Kiedy przeskakiwaliśmy przez płot do małego ogrodu między naszą kamiennicą a kamiennicą sąsiadów żeby go zdobyć, braliśmy cukier do plastikowej miseczki i siedzieliśmy na ganku wtapiając w cukier rabarbar i jedząc nawet po kilkanaście na dzień, mm..


Składniki :

KRUSZONKA (spód ciasta) : 
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
PIANKA (biała kołderka) :
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
no i oczywiście rabarbar!

Sposób przygotowania :

1. Margarynę, cukier, żółtka, cukier wanilinowy dodajemy do miski.





Nożem to wszystko ze sobą mieszamy, krojąc margarnę i łącząc ją z resztą.




2. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie ugniatamy nożem.



3. Wyciągamy ciasto z miski i wyrabiamy je ręcznie, aż wszystkie składniki idealnie się połączą.



 A następnie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy je na blaszce, wypełniamy rabarbarem.



Wsadzamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni i pieczemy około 30-35 min.

4. Kiedy ciasto z rabarbarem już się ładnie zapiecze zabieramy się za "białą kołderkę".
Ubijamy 3 białka z 3/4 szklanki cukru.



I pokrywamy całą górę ciasta.


5. Wsadzamy na około 15 min do piekarnika i ciasto gotowe! 
Najlepiej smakuje kiedy już wystygnie.





SMACZNEGO!


Zastanawiałam się ostatnio czy nie wprowadzić na bloga trochę więcej informacji o mnie i o moim życiu.. Co myślicie? :)

środa, 15 maja 2013

Tort urodzinowy



Dzisiejsza okazja, jaką były urodziny taty mojego chłopaka sprawiła, że postanowiłam upiec tort, w którym zawarłam zarówno jego pasję jak i ulubione smaki (zbieranie grzybów, cukierki Michałki). 
Według mnie smakował on bardzo dobrze jak na tak spontaniczny wyrób i Nasze (Mamy i moje) kombinacje :)

Składniki :

BISZKOPT ROBIONY Z PRZEPISU : KLIK

MASA :
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 1 budyń waniliowy (ugotowany na 0,5l mleka)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 20 dag cukierków "Michałki" 
  • cytryna
  • 125g borówki

WIERZCH TORTU:
  • 125g malin
  • 2 białe czekolady
  • 1 mleczna czekolada
Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy biszkopt z wyżej podanego linku. 


2. Gdy biszkopt będzie już gotowy, czekamy aż wystygnie i w tym czasie przygotujemy masę, którą będziemy przekładać tort. Gotujemy również budyń według przepisu, który napisany jest na paczce i odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia.

3. Margarynę "Kasie" ucieramy z cukrem pudrem na puch.



Do tego stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, ciągle ucierając.


4. Rozdzielamy masę na dwie połowy, aby było na dwa przełożenia biszkoptu.
Pierwszą z nich robimy z "Michałkami".  Kroimy je na drobną kosteczkę, mieszamy z masą i wykładamy biszkopt.





Możemy pokroić kilka cukierków na plasterki i wyłożyć w taki sposób :


5. Drugą masę przygotowujemy z borówkami.



Do masy wcieramy trochę skórki z cytryny i jego soku.


Masą smarujemy "drugie piętro" biszkoptu, a następnie kładziemy owoce.


Przykrywamy ostatnią częścią. 

6. Ja wycięłam kształt grzybka ;)


7. Trzon grzybka polałam roztopioną mleczną czekoladą.


Natomiast kapelusz ozdobiłam na wzór muchomorka : polałam białą czekoladą i położyłam malinki.





Ciasto najlepiej wsadzić na całą noc do lodówki!

Mmmm... Pychotka ;)
Torcik Muchomorek z owocami leśnymi zaliczam do według mnie : udanych przepisów ;)








piątek, 10 maja 2013

Pizza ze szpinakiem, łososiem i kurczakiem

Po dosyć długiej przerwie przedstawiam mój pierwszy pomysł na obiad. Jest nim "La pizza metà e metà", co oznacza "Pizza pół na pół". Czemu akurat tak? Dlatego, że jest to pizza, która w połowie jest z łososiem a w połowie z kurczakiem, bo tak się czasem w domu zdarza, że może nie wszyscy przepadają za rybkami.
Pewnie wielu z Was skrzywi się także na wyraz "szpinak", natomiast ja (której szpinak kojarzył się tylko z obiadkami "na siłę" w przedszkolu) pokochałam szpinak w tej wersji.


Składniki :

Ciasto drożdżowe :
  • 1/4 opakowania drożdży
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • ok. 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
Dodatki na pizze :

  • 1 opakowanie szpinaku 
  • kawałek łososia
  • kawałek piersi z kurczaka
  • ser mozzarella potarty
  • czosnek (5 ząbków)
Sposób przygotowania :


1. W misce przygotowujemy zaczyn z drożdży. Wsypujemy trochę mąki, 1/4 drożdży wkruszamy, dodajemy szczyptę soli i cukru, oliwę z oliwek i zagniatamy. Odstawiamy na około 10-15 min. Pamiętajcie aby przykryć miskę ściereczką. 







2. W trakcie rośnięcia ciasta możemy zająć się dodatkami. Na początku szpinak. 


Wkładamy go do sitka, zagotowujemy wodę i wrzątkiem polewamy aby go wyparzyć.



Następnie kroimy go na średniej wielkości kawałki.


Patelnię rozgrzewamy, dodajemy oliwę z oliwek i wrzucamy szpinak.



Kroimy lub wyciskamy w specjalnej maszynce czosnek i dodajemy do szpinaku (około 5 ząbków)



3. W czasie gdy szpinak i czosnek się ze sobą łączą - my wracamy do ciasta. Dodajemy resztę mąki i wodę, ponownie wygniatamy, zakrywamy szmatką i zostawiamy na kolejne 10-15 min.


4. Teraz przechodzimy do rybki i mięsa. Łososia obmywamy, odkrajamy skórę i kroimy na kosteczkę.



Pierś kurczaka kroimy na drobną kostkę i podsmażamy chwilę w przyprawach.


5. Gdy ciasto już nam urośnie, zaczynamy je wałkować tak, aby było cienkie.




6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a jeśli nie mamy to smarujemy ją masłem. Wkładamy ciasto i dodajemy dodatki tak jak na poniższych slajdach :


7. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i pieczemy pizzę przez około 12-13 minut.


Pizza gotowa! :)


z łososiem!


i z kurczakiem również!


A teraz trochę informacji dotyczących bloga, jak pewnie zauważyliście - dużo się pozmieniało i zmieniać nadal będzie, trzymajcie kciuki, żeby wszystko poszło tak jak ma!