Etykiety

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Ciasto francuskie z jabłkiem

Dzisiaj dopadła mnie ochota na "coś słodkiego..", a że późno wróciłam ze szkoły to musiałam skorzystać z produktów, które miałam pod ręką : jabłka i ciasto francuskie (gotowe, wiem wiem... obiecuje, że kiedyś zrobię sama !).

Bardzo prosty przepis, w poziomie trudności jest tuż po Mc Flurry! Dacie spokojnie radę i nie tłumaczcie się brakiem umiejętności, bo tu ich nie trzeba! :) 




Składniki : 
  • 2 jabłka
  • ciasto francuskie
  • cynamon
  • cukier
Sposób przygotowania :

1. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty wielkości około 10x15cm. 



2. Następnie uginamy każdy bok w taki sposób : 

I wykładamy je na blachę.

3. Jabłka myjemy i kroimy na plasterki. 



Posypujemy je cynamonem, cukrem i ja dodałam jeszcze mieszankę przypraw do deserów z Kamisa.

4. Układamy je na przygotowanym wcześniej cieście.

5. Wkładamy nasze pyszności do piekarnika na 200 stopni, po około 15 minutach powinny być gotowe.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem!



SMACZNEGO :)

A także życzę udanej majówki! 




niedziela, 21 kwietnia 2013

Serowe ciasteczka

Bardzo przepraszam za moją długą nieobecność, niestety wiele prób i występów miało miejsce w minionym tygodniu i zrobiłam sobie przymusowy urlop od bloga :( Chciałam przygotować deser z malinami, kupiłam je w poniedziałek a potem natłok obowiązków sprawił, że kompletnie o nich zapomniałam i malinki były do wyrzucenia, ale.... Wyszukałam ciekawy pomysł na ciasteczka, których przygotowanie nie jest skomplikowane i smakują pysznie!


Składniki :
  • 200g zamrożonego masła
  • 200g twarogu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu

Sposób przygotowania :

1. Masło wsadzamy na 15 min do zamrażalki, wyciągamy i trzemy na najgrubszych oczkach tarki.


2. Do naszego masełka dodajemy 2 szklanki mąki 


200g twarogu/


Ser ma 275g więc odkroiłam kawałek (ten po prawej), twaróg rozdrabniamy i dodajemy do masła i mąki

wszystko ładnie ugniatamy 


Gdy już wszystko się ładnie połączy dodajemy 2 łyżki wody i 2 żółtka


3. Ciasto powinno wyglądać właśnie tak :


4. Zawijamy je w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy do lodówki na godzinę.



5. A PO GODZINIE............

Do miseczki wsypujemy cukier, ja dałam około 1,5 szklanki, łyżeczkę cynamonu i szczyptę kardamonu


ładnie mieszamy :)


6. Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy na małe kawałki i rozwałkowujemy.


Szklanką robimy kółeczka


A następnie maczamy ciastka składając je na pół a potem jeszcze raz na pół jak na zdjęciu:


Mi z tych proporcji wyszło 36 sztuk :)

7. Wsadzamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni / około 25-30 min
i gotowe!!!!!


Jeżeli zostanie nam mieszanka cukrowa możemy dodawać ją do kawy (najlepiej rozpuszczalnej) ;)


Mmmm, a do tego lody waniliowe z sosem malinowym i od razu czuje wiosnę!

SMACZNEGO!

sobota, 13 kwietnia 2013

Omlet na pikantnie z mozzarellą

Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na śniadanie na słono. Mianowicie omlet z czereśniowymi papryczkami i serem mozzarella (dużo go u mnie na blogu, bo to mój faworyt zdecydowanie) . 



Kojarzy mi się z wyjazdami do Włoch, jak śpiąc z babcią i mamą, budziłyśmy się jednocześnie i miałyśmy ochotę na to samo - Babciny Omlet. Wiem, że nigdy nie zrobię tak dobrego jak ona (bo jej nie ma równych), ale postanowiłam refleksyjnie podejść do mojego śniadania i zrobić go po swojemu :)

Składniki :
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 plasterki sera mozzarella
  • papryczki czereśniowe lub chilli
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania :

1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i 1 łyżkę wody.  Odstawiamy na bok.





2. Papryczki kroimy na drobną kostkę. 



3. Rozgrzewamy patelnie (nie za wielką), dodajemy pół łyżki masła i wrzucamy paprykę. 
Międzyczasie roztrzepujemy jajka z solą i wodą. 


Dodajemy drugą połowę masła, ściągamy patenie z ognia i wylewamy jajeczną masę. Zwiększamy gaz. 



4. Ponownie wkładamy omlet na ogień i ruszamy patelnią bardzo energicznie od siebie i do siebie aby masa się poruszała. Co jakiś czas odstawiamy na ogień. Smażenie omletu powinno trwać bardzo krótko, jest on wtedy puszysty, delikatny i wilgotny. 

5. Gdy omlet zacina się ścinać dodajemy ser i za pomocą łopatki składamy go na pół i przekładamy na talerz. Jeżeli omlet jest dobrze zrobiony - delikatny, to w tym momencie może się porwać (tak jak i mi), lecz nie należy się tym w ogóle przejmować, bo na smaku nie straci ;)

6. Doprawiamy według własnego uznania.

środa, 10 kwietnia 2013

Ciasto mango


W dzisiejszym przepisie króluje mango. Owoc ten ma bardzo specyficzny smak, jest jednym z moich ulubionych (oprócz tego uwielbiam melona, który również wzbudza smakiem kontrowersję). Bardzo orzeźwia i poprawia humor, a że za oknami powoli wiosna, postanowiłam dodatkowo wprowadzić ją do menu.

Składniki : 
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • wiórki kokosowe, 5 łyżek do ciasta i kilka do posypania na wierzch
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 sztuki mango
  • mascarpone (250g)




Sposób przygotowania : 

1. Mango obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera.



2. Masę, która powstała mieszamy z serkiem mascarpone i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło.



3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. 




 4. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i mieszamy.

5. Następnie dodajemy po jednym żółtku.


6. W osobnej miseczce łączymy mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.



7. Dodajemy po trochę do masy białkowej i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką, tak aby piana nie opadła.


8. Na koniec dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, mieszamy.


9. Ciasto wylewamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 20 min. Wyciągamy w momencie kiedy ciasto stanie się złocisto-brązowe.

10. Po wyjęciu czekamy aż ciasto wystygnie, wykładamy masę, wstawiamy do lodówki na około 20 min, posypujemy kokosem i ciasto gotowe ! :)


SMACZNEGO :)